nieuws

De Friesland stopt met experiment eigen risico

Archief

Zorgverzekeraar De Friesland stopt met het vorig jaar gestarte experiment waarbij het eigen risico van verzekerden onaangetast blijft, als zij gebruik maken van een geselecteerde ‘excellente behandeling’. Mede omdat klanten kritisch op het initiatief reageren, is besloten het experiment in 2010 in de ijskast te zetten en eerst onderzoek te doen naar de effecten.

De Friesland stopt met experiment eigen risico

Voor het experiment met het eigen risico kwamen staar- en spataderbehandelingen in aanmerking. Gaan patiënten voor een van deze twee behandelingen naar een geselecteerd ziekenhuis, dan behouden ze voor die ingreep hun eigen risico van € 155. Daarbij had de patiënt volgens De Friesland twee voordelen: behoud van eigen risico en verzekerd zijn van goede zorg. Naar nu blijkt, kijken de verzekerden daar echter anders tegen aan. "Zij beschouwen het niet als een positieve prikkel, maar eerder als een straf. Wanneer ze niet naar de geselecteerde zorgaanbieder gaan, zijn ze hun eigen risico kwijt", aldus De Friesland.

Reageer op dit artikel