nieuws

Crisis kleurt aov-tekening ASR Nederland

Archief

ASR en De Amersfoortse merken de effecten van de verslechterde economische situatie nadrukkelijk in hun portefeuille arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Niet alleen worden er minder nieuwe polissen gesloten, door wanbetaling en faillissementen moeten er veel worden geroyeerd. Zo ligt het aantal beëindigde individuele aov’s 135% hoger dan in 2008. Ook aan de schadekant is de crisis merkbaar: het aantal claims is in de eerste zes maanden met 15% gestegen.

Crisis kleurt aov-tekening ASR Nederland

Het schadebedrijf van ASR Nederland had in de eerste helft van dit jaar over een breder front te kampen met een hogere schadefrequentie. Verder zorgden enkele grote schadegevallen én het noodweer in mei voor een bovenmatig schadebedrag van € 58 mln. Door de met 7,5% gestegen schadequote kwam de combined ratio (schade plus kosten versus premie) uit op 99,9% (91,7%). Eén van de genomen maatregelen betreft het afschaffen van de no-claimbeschermer bij autoverzekeringen.
Door het dalende aantal aov's nam de premieomzet in Zorg met 4% af tot € 816 (847) mln. De premies uit overige schadeverzekeringen stegen, door een toegenomen aantal verzekerden en door indexaties, met 2% tot € 570 mln. De premieomzet Leven daalde met 32% tot € 1.426 (2.089) mln. In de nieuwe productie is de afname nog omvangrijker (-45%). Zo droogde de koopsomproductie bij pensioencontracten onder invloed van bedrijfssaneringen, het uitblijven van indexeringen en oversluitingen zo goed als op (-88%).
Onderaan de streep hield ASR Nederland € 77 (291) mln winst over. "Na ons verlies in de tweede helft van 2008 zijn we hiermee, en met de verbeterde solvabiliteit, tevreden", aldus directievoorzitter Jos Baeten.

Reageer op dit artikel