nieuws

Boete AFM voor Fortis-kredietdochter ICS

Archief

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een forse boete opgelegd aan International Card Services (ICS). De marktleider op het gebied van creditcards in ons land, dochter van Fortis Bank Nederland, moet € 72.000 betalen. ICS heeft tussen november 2008 en april 2009 bij de acceptatie van consumptief-kredietaanvragen criteria gehanteerd die onvoldoende gericht waren op het voorkomen van overkreditering.

Boete AFM voor Fortis-kredietdochter ICS

Volgens de toezichthouder waren er in 2006 al tekortkomingen geconstateerd bij ICS. Medio 2007 vond in Diemen een 'normoverdragend gesprek' plaats met het voltallige managementteam van ICS en werd daarin gesteld dat de normen van de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland) inmiddels strikt werden gehanteerd. De AFM liet ICS in 2008 weten dat de VFN-normen waren vernieuwd en dat eigen normen gehanteerd mogen worden, mits die minimaal dezelfde bescherming bieden tegen overkreditering.
Bij een enquête en door het opvragen van de interne acceptatierichtlijnen constateerde de AFM afgelopen najaar dat ICS opnieuw niet de juiste criteria hanteerde. Zo werd de inkomensafhankelijke 15%-norm niet strikt nageleefd. Volgens de kredietverstrekker is dat het gevolg van een menselijke fout en heeft dit bij slechts 1,2% van de kredietnemers tot overkreditering geleid. Omdat met die mensen inmiddels regelingen zijn getroffen en de normen alsnog zijn aangescherpt, acht ICS de bestuurlijke boete en openbaarmaking ervan niet op zijn plaats.

Reageer op dit artikel