nieuws

AFM pakt diplomaverhuur aan

Archief

Nep-leidinggevenden

Daarnaast zal de AFM actief financieel dienstverleners benaderen die gebruik maken van diploma-inhuur en -verhuur. "Diplomaverhuur leidt tot veel onrust in de markt, onder andere omdat het afbreuk doet aan eerlijke concurrentieverhoudingen. Ook de media hebben al een aantal keren aandacht besteed aan de advertenties op Marktplaats en over de website Michiel.cc zijn Kamervragen gesteld", aldus de AFM.
 
Diploma's worden te huur aangeboden op internet en hier blijkt een ware markt te zijn ontstaan: 'feitelijk leidinggevenden' die 'werkzaam' zijn voor diverse financieel dienstverleners voor een riante vergoeding per maand. In veel gevallen blijkt de diplomaverhuurder feitelijk geen werkzaamheden te verrichten.
Op grond van artikel 4:9, tweede lid, WFT dient een financieel dienstverlener er zorg voor te dragen dat personen die zich rechtstreeks bezighouden met financiële dienstverlening, voldoende vakbekwaam zijn.
 
'Vermoeden melden'
De AFM hoopt dat financieel dienstverleners (eventueel anoniem) laten weten dat zij vermoeden dat een collega-financieel dienstverlener de vakbekwaamheid slechts op papier gewaarborgd heeft. "Hiermee draagt u bij aan eerlijke concurrentieverhoudingen en het opschonen van de onderkant van de markt!", aldus de toezichthouder in zijn nieuwsbrief.

Reageer op dit artikel