nieuws

Verzekeraars incasseren sneller kleine bedragen

Archief

Het aantal bedrijfsincasso’s blijft in ons land ongekend hoog, zegt kredietverzekeraar Atradius op basis van zijn repeterende ‘Incassobarometer’. In het tweede kwartaal waren er 54% meer incassozaken dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde bedrag per ingediend incasso daalde echter met 15%. Dat laatste is het meest duidelijk zichtbaar in de financiële dienstverlening.

Verzekeraars incasseren sneller kleine bedragen

Volgens Atradius betekent dit dat banken en verzekeraars steeds meer op kleinere vorderingen letten en deze eerder ter incasso overdragen. In de financiële dienstverlening is het aantal incasso's overigens gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar.

Atradius ziet het aantal incasso's de komende twee kwartalen verder stijgen. "De verwachting is dat er na de zomervakantie nog een aantal harde klappen vallen", aldus directielid Raymond van der Loos. "Incasso's lopen altijd een maand of drie achter op de reële economie, omdat bedrijven eerst alles uit de kast halen om zelf het geld binnen te halen en waar mogelijk op reserves interen." Uit de ontwikkeling van het aantal incasso's leidt Atradius verder af dat de hardste klappen al zijn gevallen in de auto-industrie en de bouw; het aantal incasso's neemt in die sectoren in hoog tempo af. In de chemie- en metaalsector zien de zaken er minder florissant uit.

Reageer op dit artikel