nieuws

Verzekeraars benadelen schuldeisers assurantiekantoren

Archief

Curatoren van failliet verklaarde intermediairbedrijven storen zich aan het gedrag van verzekeringsmaatschappijen. Zij nemen op oneigenlijke gronden portefeuilles in en zadelen (potentiële) kopers ten onrechte op met het terugboekrisico van provisies. Aandeelhouders van failliete kantoren en schuldeisers zouden op die manier miljoenen euro’s mislopen.

Verzekeraars benadelen schuldeisers assurantiekantoren

"Verzekeraars gebruiken alle mogelijkheden om er ten koste van de overige schuldeisers zelf zo goed mogelijk uit te springen." Dat stellen de advocaten/curatoren Femke de Jong-Struiksma en Matthijs van der Laarse van het Rotterdamse advocatenkantoor Schipper Noordam.
Hun eerste punt van kritiek betreft het terugboekrisico van provisies. "In samenwerkingsovereenkomsten zetten verzekeraars vaak dat het terugboekrisico bij verkoop moet worden overgedragen aan de koper. En bij faillissementen eisen maatschappijen meestal dat een kopende partij dit risico moet overnemen: anders krijgt hij geen aanstelling. Maar die eis wordt ten onrechte gesteld. Bij verkoop behoort dit risico te blijven rusten op de verkopende partij."
Een tweede probleem bij faillissementen is dat verzekeraars regelmatig hun deel van de portefeuille in eigen beheer nemen. Verzekeraars doen dat door de schuld in rekening-courant kwijt te schelden. "Maar een dergelijke verrekening is vlak vóór en ná een faillissement niet toegestaan."
In 2008 gingen een kleine tachtig intermediairbedrijven failliet; schuldeisers hadden daar in totaal € 45 mln op te vorderen.

Reageer op dit artikel