nieuws

Univé experimenteert met ‘schadesturing’ in de zorg

Archief

Verzekeraar en ANWB organiseren samen zorgvakanties

 

Univé is in Amsterdam gestart met een proef om te kijken in hoeverre de circa tweeduizend Zekur-verzekerden zich laten ‘sturen’ naar zorgverleners die door de verzekeraar zijn geselecteerd.

 

Aan de proef doen een ziekenhuis (het OLVG) en internetapotheker mee, alsmede vijf huisartsenpraktijken. Na eerdere protesten tegen het initiatief van Univé hadden zich van de vierhonderd huisartsen in de stad er maar twaalf voor het experiment aangemeld.

 

Amsterdammers met een Zekur-polis, veelal jong en relatief gezond, hoeven geen eigen risico te betalen als ze zich onder behandeling stellen van een van bovengenoemde zorgverleners, waarmee Univé een contract heeft gesloten. Doel van het experiment is volgens de verzekeraar tweeledig: "We gaan kijken in hoeverre klanten bereid zijn om over te stappen naar een andere huisarts en zich laten sturen door ze een extraatje aan te bieden. Anderzijds willen we ook onderzoeken in hoeverre huisartsen in staat zijn hun regierol te vervullen in het doorverwijzen van patiënten."

 

Univé verwacht dat er op deze wijze ketens van zorgaanbieders gaan ontstaan. Als het experiment slaagt, wil de verzekeraar het uitbreiden naar andere steden.

 

Het ‘sturen’ van verzekerden is niet nieuw. Ook andere zorgverzekeraars, waaronder Achmea, werken samen met voorkeursleveranciers. Maakt de verzekerde daar gebruik van dan hoeft hij het verplichte eigen risico niet te betalen.

 

ANWB

Univé is tegelijkertijd, samen met concerngenoten VGZ, IZA en Trias, een strategische samenwerking aangegaan met de ANWB. Zij willen verzekerden met luchtweg- of mobliliteitsproblemen geschikte vakanties aanbieden. Daartoe zijn door medisch specialisten van Uvit en patiëntenorganisaties eisen opgesteld waaraan campings moeten voldoen. "De ANWB levert de campings die in aanmerking kunnen komen en heeft speciaal opgeleide instructeurs die de campings keuren", aldus een woordvoerder van Uvit.

 

De verzekeraar gaat verzekerden actief wijzen op het onderdeel ‘zorgeloosopvakantie’ op de eigen website. Daar staat een overzicht van campings met schoneluchtaccomodaties (met rookvrije, huisdiervrije huisjes, met tegelvloeren en met speciale allergievrije gordijnen) en toegankelijke campings (zonder hellingen, met verharde paden en de woningen met brede deuren). Het huidige aanbod betreft vooralsnog campings in de Benelux en Frankrijk.

 

Dit is het eerste project dat de verzekeraar en de ANWB gezamenlijk uitvoeren. Er zullen er meer op het terrein van zorg volgen.

 

met de samenwerking.

Reageer op dit artikel