nieuws

Tegen nota AFM dient 85% geen bezwaar in

Archief

Hoewel de AFM-nota voor doorlopende toezichtkosten 2008 tot 83% hoger uitviel dan een jaar eerder, heeft zo’n 85% van de financiële dienstverleners zonder formeel bezwaar aan te tekenen de rekening betaald. De brancheorganisaties NVA en NBVA hadden het intermediair opgeroepen tegen de rekening te protesteren. Die oproep heeft toezichthouder AFM 1.650 bezwaarschriften opgeleverd.

Tegen nota AFM dient 85% geen bezwaar in

NVA-woordvoerder Fred de Jong noemt dat aantal "toch enigszins tegenvallend".  Hij denkt dat veel bemiddelaars het niet hebben aangedurfd om bezwaar te maken tegen de rekening van de AFM.
Dat bezwaar richt zich vooral op de wijze waarop de toezichthouder gederfde inkomsten als gevolg van wanbetaling versleutelt in de rekening. In 2008 liep de AFM door wanbetalers € 2,8 mln aan inkomsten mis: circa € 255 euro per intermediair. "Wij vinden het ook onbegrijpelijk dat de AFM geen inzicht geeft in de eigen werkwijze. Als de toezichthouder bij een vergunningaanvraag direct aan de slag gaat zonder vooruitbetaling te vragen en die vergunning vervolgens afwijst, is het logisch dat je naar het geld van de aanvrager kunt fluiten", zegt De Jong.
De AFM-rekening over 2009 met opnieuw fors gestegen toezichtskosten is inmiddels de deur uit. "Kantoren moeten opnieuw bezwaar aantekenen", luidt de oproep van De Jong. "Adviseurs die gewoon de rekening betalen en niet protesteren, grijpen er naast als er straks een correctie komt op de factuur."

Reageer op dit artikel