nieuws

Stekker gaat uit Vienalis

Archief

Omzet

"Ik heb niets te verbergen", stelt Leichel in de richting van mogelijke critici. "De Belastingdienst heeft met € 30.000 de grootste vordering, alles bij elkaar gaat het om minder dan een ton. We hebben geen buitensporige salarissen opgestreken en altijd veel waarde gehecht aan de kwaliteit van het advies."
 
Interim-directeur Loer denkt over dat laatste punt wat anders. "Een club van zo'n dertig mensen realiseerde over 2008 een provisieomzet van meer dan € 4 mln. Er is enorm op omzet gejaagd, zonder naar de kwaliteit te kijken, is mijn indruk." Leichel schrijft het hoge verval niet toe aan royement door onvrede bij klanten. "Ons klantsegment is recessiegevoelig, omdat veel van onze klanten in de productiesector werkzaam zijn. Ze kunnen de premies gewoon niet meer betalen, dat is het probleem."
 
Sanering
Maart dit jaar maakte Vienalis nog trots melding van de goede gang van zaken binnen het bedrijf. De portefeuille was toen gegroeid tot meer dan vijfduizend klanten, goed voor € 45 mln aan verzekerd kapitaal. "In februari hebben we de bonussen ontvangen en die keren uitvaartverzekeraars niet uit als het polisverval hoger is dan 15%. In de maanden daarna zijn we echter overspoeld door het verval", aldus Leichel.
 
In mei voerde Vienalis een saneringsplan door, waarbij het personeelsbestand al van 38 werd teruggebracht naar 23. Loer nam toen het roer over van de drie aandeelhouders.
 
Centropolis
Het faillissement heeft geen effect op het eveneens in Apeldoorn gevestigde inkoopbedrijf Centropolis. Leichel hoopt zijn twee zakenpartners als aandeelhouder uit te kunnen kopen en Centropolis samen met directeur Dirk van den Berg voort te zetten. Zo'n vijftig tussenpersonen werken samen met de serviceprovider.
 
Leichel heeft voorts nog een eigen assurantiekantoor in Apeldoon onder de naam Finides. Die naam gebruiken Eizema en Gangapersadsing ook voor hun kantoren in respectievelijk Heerenveen en Den Haag.

Reageer op dit artikel