nieuws

Schade VOC schip te groot

Archief

De schade aan het eind juli door brand verwoeste replica VOC-schip ‘Prins Willim’ is vermoedelijk te omvangrijk om nog te herstellen. Het schip was via DSV Assurantiegroep verzekerd.

 

Het risico is in co-assurantie bij een aantal maatschappijen ondergebracht; de verzekeraars wensen anoniem te blijven. Volgens expert Eddy Albers, namens expertisebureau Lengkeek, Laarman & De Hosson betrokken bij de afwikkeling van de schade, loopt deze in de vele miljoenen euro’s. "Het laat zich aanzien dat herstel van het schip, gezien de enorme schade, geen realistische optie is", zegt hij.

 

Het schip was eigendom van het recreatiebedrijf Libéma en werd in de afgelopen jaren uitvoerig gerenoveerd. Na een jarenlang verblijf in Japan, waar het schip als attractie lag aangemeerd bij het Nagasaki Holland Village, arriveerde het eind 2003 op de voormalige werf (Willemsoord) van de Koninklijke Marine in hartje Den Helder. Het was de bedoeling dat de ‘Prins Willim’ de topattractie zou worden van Cape Holland, een themapark over de Nederlandse VOC-historie en -cultuur.

 

Reageer op dit artikel