nieuws

‘Ongekende daling’ aantal contracten consumptief krediet

Archief

De markt voor consumptief krediet ondervond in 2008 de gevolgen van de economische crisis, vooral in het tweede deel van het jaar. In die maanden daalde het aantal kredietcontracten (aflopend en doorlopend) met maar liefst 1,1 miljoen. “Ongekend! Zo’n daling hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt Davinci Advies, dat sinds 1998 halfjaarlijks een  ‘CK Barometer’ opstelt.

‘Ongekende daling’ aantal contracten consumptief krediet

Het bureau baseert zich daarvoor op eigen onderzoek en bronnen als het Centraal Bureau voor de Statistiek. Totaal eindigt 2008 met een volume van minder dan 9 miljoen contracten, tegen ruim 10,3 miljoen eind 2007. De markt is daarmee in een jaar tijd met 13,5% gekrompen.
Aan nieuwe leningen werd vorig jaar echter voor € 120 mln meer krediet verstrekt: € 10,57 (10,45) mld, zo blijkt uit cijfers van het CBS; het uitstaande kredietvolume is uiteindelijk toch met € 218 mln toegenomen tot ruim € 17,7 mld. "Minder contracten (mensen) lenen meer geld", concludeert Davinci. Als mogelijke oorzaak noemt Davinci dat er veel lopende contracten vervroegd zijn ingelost. "Ook de invoering van de nieuwe aangescherpte acceptatienormen in de gedragscodes van VFN en NVB heeft invloed op de sterke daling van het aantal (nieuwe) contracten, maar de omvang daarvan is onbekend."
Meer over de consumptief-kredietmarkt in de vrijdag verschijnende editie van AM.

Reageer op dit artikel