nieuws

No-claimbeschermer zit autoverzekeraars dwars

Archief

Premie weegt bij ASR niet op tegen schadelast

 

ASR neemt komende week de no-claimbeschermer bij autoverzekeringen uit het assortiment. Reden is dat "de premie-inkomsten structureel niet opwegen tegen de schadelast". Ook andere maatschappijen zitten met het product in de maag.

 

Omdat verzekerden met een no-claimbeschermer meer claims indienen, is de schadelast zo hoog dat er voor het product geen commerciële prijs meer mogelijk is, meent ASR. "Het roept een ander claimgedrag op dan vooraf was ingeschat", zegt woordvoerder Johan van der Schoot.

 

Bij lopende verzekeringen verdwijnt de beschermer bij kentekenmutaties en herstel van opschortingen. In alle andere gevallen blijft de dekking behouden. Vanaf februari 2010 zal de toeslag voor de no-claimbeschermer per premievervaldatum worden verhoogd van 10% naar 20%. ASR voert de no-claimbeschermer sinds juni 2006.

 

Internetverzekeraar en ASR-dochter Ditzo heeft nog niet besloten tot het schrappen van de no-claimbescherming. "Bij ASR was de no-claimbescherming een extra die je kon aanvinken, terwijl Ditzo-klanten die automatisch in de dekking van de polis hebben. Wel beraadt ook Ditzo zich op maatregelen."

 

Solidariteit

Unigarant maakte eerder dit jaar al bekend te stoppen met het bieden van een bescherming tegen terugval op de b/m-ladder bij schade. "Het alternatief was een substantiële premieverhoging", luidde het toen. Van de andere verzekeraars zinspeelt alleen Aegon hardop op afschaffing van de no-claimbeschermer. Het claimgedrag wordt onderzocht: "Wij moeten misschien dezelfde conclusie trekken. Dit kan de solidariteit tussen verzekeraars op de proef stellen."

 

Achmea ziet geen aanleiding om de no-claimbeschermer uit het assortiment te halen van Centraal Beheer, FBTO, Interpolis of Avéro. "Wel bestuderen wij hoe wij de premie en het risico, daar waar het nodig is, beter met elkaar in balans kunnen brengen." Bij Avéro, waar één op de vier klanten een no-claimbeschermer aan de autodekking toevoegt, is die premie per 1 april met 30% tot 40% verhoogd.

 

Allianz-dochter London zegt de effecten te onderzoeken. "De totale schadelast is de laatste jaren enorm gestegen en je maakt het wel erg makkelijk met zo’n bonusbeschermer", zegt marketingmanager Ben Hermsen. Generali laat weten "geen noodzaak tot draconische maatregelen" te zien en ook Nationale-Nederlanden en Reaal hebben (nog) geen concrete plannen om te stoppen met hun no-claimbeschermer.

 

NN verlaagt autopremie

Nationale-Nederlanden komt "op korte termijn" met een forse premieverlaging voor autoverzekeringen. Opmerkelijk in een tijd waarin de meeste autoverzekeraars juist premieverhogingen doorvoeren. Concrete uitspraken over percentages en het waarom van de premieverlaging wil NN echter nog niet doen. "Zodra de systemen er klaar voor zijn, worden de nieuwe tarieven ingevoerd", aldus de woordvoerder.

 

Volgens directeur Henk Rijpstra van Kooijmans Software, leverancier van Rolls, verkeert NN met het huidige tarief ergens in de middenmoot van de meeste vergelijkingssites. "Maar met het nieuwe tarief veroveren ze zeker een plaats in de top 10 en in sommige gevallen zelfs in de top 5 van de vergelijkingssites. Niet onbelangrijk in deze tijd, waar bij autoverzekeringen toch vooral op prijs moet worden geconcurreerd", aldus Rijpstra.

 

bij het indienen van schadeclaims.

Reageer op dit artikel