nieuws

NN als eerste met een aparte polis voor personal computers

Archief

Nationale-Nederlanden kwam in de zomer van 1984 als eerste verzekeraar met een aparte polis voor personal computers (de andere maatschappijen brachten deze computers onder bij de elektronicaverzekering). De nieuwe polis was bestemd voor personal computers en hobby- of homecomputers "die zakelijke en/of privé worden gebruikt doch geen bedrijfsbelang vertegenwoordigen". Dus als de boekhouding met dat apparaat werd gedaan of bijvoorbeeld de financiële en voorraadadmistratie, dan zou de computer ook bij NN op een elektronicapolis moeten worden ondergebracht.

 

In de ledenvergadering van de NVL (levensverzekeraars) werd besloten tot een onderzoek naar de mogelijkheden om een betere overlegstructuur onder levensverzekeraars te bereiken. Ook toenmalige niet-leden, waaronder Zwitserleven, zouden worden benaderd. Ten aanzien van het karakter van de beoogde overlegstructuur gingen de gedachten uit naar de Overleggroep Leven, die in 1983 op het terrein van de risicoverzekeringen had gezorgd voor een bodemtarief en een nieuwe provisiestructuur.

 

Sterke groei DAK

Tussenpersonencoöperatie DAK groeide medio 1984 tot bijna honderd kantoren. Dit was niet alleen het gevolg van de aansluiting door Sinak, een zelfde soort coöperatie van veertien tussenpersonen in Noord-Holland. Begin 1984 telde de drie jaar oude DAK ‘pas’ veertig leden.

 

In de eerste helft van 1984 was de productie van nieuwe spaarkascontracten gemiddeld 30% lager geweest dan in dezelfde periode van 1983. Dit was volgens de overkoepelende organisatie NVBS niet alleen veroorzaakt door de negatieve publiciteit op de televisie (het ‘Frits Bom-effect’) maar ook door de recessie.

 

Vulcano

AssurantieMagazine had 25 jaar geleden een interview met Hans van Pol, de bebrilde zanger van de popgroep Vulcano. Die groep (bestaande uit twee mannen en twee vrouwen) had hits gescoord met de liedjes ‘Een beetje van dit’ en ‘Als je haar maar goed zit’.

 

  &nbspDe toen 29-jarige Van Pol was destijds in het dagelijks leven assurantietussenpersoon; hij had in 1978 de portefeuille van zijn vader overgenomen. Onder het tussenkopje ‘Bijgelovig’ schreef AM destijds: Als rasechte Amsterdammer is Van Pol ontzettend bijgelovig. Hij zal dan ook nooit een polis dateren op de dertiende van een maand, behalve wanneer hij er niet onderuit kan, zoals bij een reisverzekering. "Dat is de goden verzoeken", vindt hij. "Ik dateer de polis, uiteraard in onderling overleg met de betrokken acceptant, dan meestal een dag eerder of later. Acceptanten doen hierover niet moeilijk. Ze weten dat nu eenmaal van me."

 

Reageer op dit artikel