nieuws

Nieuwe dienst van Vesting moet executieverkopen terugdringen

Archief

Bedrijf neemt risicobewaking over van geldgevers

 

Vesting Finance, gespecialiseerd in creditmanagementdiensten, is gestart met een dienst voor hypotheekverstrekkers die is gericht op het bewaken van de risico’s in de bestaande portefeuille. "Geldgevers zijn daar onvoldoende op voorbereid."

 

Volgens directeur Jan-Willem Drijver zijn de toetsingsinstrumenten van geldgevers achterhaald en sluiten die niet aan op de sterke toename van het aantal zzp’ers en ondernemers met personeel. "De huidige arbeidsmarktontwikkelingen dwingen hypotheekverstrekkers tot een ander risicomodel voor het verstrekken van een hypotheek. Het inkomen uit dienstverband, de waarde van het huis en het wel of niet hebben van een vast contract zijn niet meer van deze tijd als toetsingscriteria." Drijver ziet veel meer in een zogeheten matrixbeoordeling die een relatie legt tussen verschillende variabelen, zoals de sector en regio waar iemand werkt, de wijk waar het huis staat en de lokale waardeontwikkelingen, de functie, het inkomen en het opleidingsniveau.

 

Zorgplicht

Eenzelfde verandering is nodig in het proces ná acceptatie van de klant, vindt Drijver. "Aanvragen worden nog steeds vrij generiek beoordeeld en geaccepteerd. De vraag is alleen hoe de geldverstrekker daarna omgaat met de klant. De zorgplicht spitst zich toe op het moment van verstrekking, maar bij ons gaat het beheer verder."

 

De Vesting Finance Hypotheek Service, zoals de nieuwe dienst heet, neemt voor de geldgever het bestaande klantenbestand onder de loep met als doel het aantal executieverkopen naar beneden te brengen. Het accent ligt daarbij op leningen met een ‘vlekje’. "Hypotheekaanbieders moeten anders leren omgaan met hun portefeuille", zegt Drijver. "Bij achterstanden wordt nu niet naar de individuele situatie van de klant gekeken."

 

Modules

De dienst van Vesting bestaat uit drie modules. "Ten eerste geven wij de geldverstrekker advies over het beheer van zijn portefeuille. Ten tweede doen wij ook zelf aan proactief portefeuillebeheer. Bij achterstanden voeren wij gesprekken met de klant; daarvoor hebben wij een eigen buitendienst. Wij kunnen als derde module ook de hypotheekverstrekker begeleiden bij executieverkoop, maar het accent ligt juist op het voorkomen daarvan."

 

Volgens Drijver willen steeds meer banken in deze tijd meer aan portefeuillebeheer gaan doen. "Obvion heeft bijvoorbeeld met de Budgetplanner zijn dienstverlening nu afgestemd op de diverse levensfasen van de klant." Zelf werkt Vesting samen met enkele grote geldverstrekkers, waarvan Drijver de namen niet wil noemen. "Met een aantal partijen zijn we aan de praat en daar wordt goed op gereageerd. Banken staan voor de keuze om het zelf te gaan doen of om een andere partij in te schakelen. Wij doen met vijfhonderd medewerkers alles rondom betalingsverkeer en kunnen een flexibele schil leveren, ook met specialisten."

 

omgaan met hun portefeuille."

Reageer op dit artikel