nieuws

Minder winst bij DSB Bank

Archief

Bank schikt voor drie ton met klanten   Ondanks een met € 1,3 mld gegroeide kredietportefeuille is de nettowinst van DSB Bank in 2008 met bijna 18% gedaald van € 55,1 mln naar € 45,5 mln. De bank is ondertussen druk doende klachten van klanten af te handelen.   De winstdaling geeft een vertekend beeld, omdat in 2007 […]

Bank schikt voor drie ton met klanten
 
Ondanks een met € 1,3 mld gegroeide kredietportefeuille is de nettowinst van DSB Bank in 2008 met bijna 18% gedaald van € 55,1 mln naar € 45,5 mln. De bank is ondertussen druk doende klachten van klanten af te handelen.
 
De winstdaling geeft een vertekend beeld, omdat in 2007 de verkoop van dochter Enra nog een eenmalige bate van ruim € 22 mln opleverde. DSB Bank boekte vorig jaar nagenoeg dezelfde omzet als in 2007: € 227,2 (227,3) mln. De provisie-inkomsten zijn gedaald van € 111 mln naar € 83 mln. Volgens de bank wordt dat veroorzaakt omdat "de gemiddelde vraag naar leven- en schadeproducten in combinatie met (hypothecaire) financieringen is afgenomen". De totale kredietportefeuille groeide tot € 6,8 (5,5) mld, waarvan € 5,4 (4,3) mld hypotheken. Het verstrekte kredietvolume nam vorig jaar licht af tot € 2,0 mld (€ 2,1 mld).
 
Het resultaat op de beleggingsportefeuille gaf vorig jaar een negatief saldo van € 13,5 mln, waar in 2007 nog ruim € 12,9 mln aan winst werd gerealiseerd.
 
Bestuurder Hans van Goor maakte bekend dat de bank met ontevreden klanten tot nu toe ter waarde van ongeveer € 300.000 schikkingen getroffen heeft. Hij denkt dat de totale compensatie zal uitkomen op € 1 à 1,5 mln. De bank is met mensen in onderhandeling die vinden dat ze te veel betalen voor producten die ze van DSB Bank hebbben afgenomen. Van Goor zei dat van de 228 klachten ongeveer twee derde is afgerond of in de afrondende fase is.
 
Bestuursvoorzitter Dirk Scheringa zelf zei het te betreuren dat de focus de laatste tijd op zijn bank is komen te liggen. Hij doelde daarmee onder meer op de onrust die is ontstaan door twee boetes die de AFM onlangs uitdeelde wegens onzorgvuldigheden bij het verstrekken van hypotheken. Hij stelde dat DSB Bank maar een klein aandeel heeft in de totale hypotheekmarkt. "Over collega's hoor ik niks. Het lijkt alsof wij de kredietcrisis hebben veroorzaakt", aldus Scheringa.

Reageer op dit artikel