nieuws

Huis & Hypotheek ziet zesde franchisenemer failliet gaan

Archief

Tiemersma leende € 1,5 mln van particulieren

 

Huis & Hypotheek Eindhoven is de zesde vestiging van de franchiseketen die in één jaar tijd failliet is gegaan. Eerder eindigden de kantoren in Nijkerk, Terneuzen, Alkmaar, Assen en Stadskanaal in een bankroet.

 

“We waren al overeengekomen afscheid van elkaar te nemen", zegt Huis & Hypotheek-directeur René Nagelhout over franchisenemer Peter de Ruiter. Hij meent dat andere franchiseketens vanuit de centrale organisatie meer kunnen bijsturen dan Huis & Hypotheek kan. “Bij ons is alles van de ondernemer zelf.” Dat zou verklaren waarom de bijna zeventig kantoren tellende keten veel meer faillissementen laat noteren dan andere ketens. De Ruiter valt hem daarin bij: “Dit heeft zeker niet aan Huis & Hypotheek gelegen.”

Volgens De Ruiter is de omzet door de magere hypotheekmarkt te ver teruggevallen. “Hier in Eindhoven staan inmiddels 2.300 woningen te koop; er is nagenoeg geen handel.” Zijn 1.800 klanten tellende schadeportefeuille van Fimaro had De Ruiter begin dit verkocht aan Geld & Woning Verzekeringen in Eindhoven. Door het faillissement verliezen twee mensen hun baan.

 

Hypotheekshop

De rechtbank in Utrecht heeft het faillissement uitgesproken over het lokaal gevestigde makelaarsbedrijf van Albert van Nieuwpoort. De uitspraak betreft ook Van Nieuwpoort Hypotheken. Onder die laatste vennootschap viel De Hypotheekshop Amsterdam Zeeburg, tevens handelend onder de naam Van Nieuwpoort Financieel Advies.

 

Sake Tiemersma

“De mij bekende schuldenlast is met een factor vier gestegen.” Dat zegt curator Eddy Kolkman nadat Sake Tiemersma (46) bij hem te biecht is geweest. “Er zijn voor € 1,5 mln aan geldleningen door particulieren bijgekomen”, aldus Kolkman.

Het faillissement van Sake Tiemersma, handelend onder de naam Tiemersma Assurantiën in Nijverdal, is aangevraagd door een aantal (oud-)werknemers. Curator Kolkman zegt, dat hij van 23 mensen salarisstroken heeft ontvangen. Aan lonen en andere min of meer normale vorderingen kwam hij aanvankelijk tot een schuldenlast van circa € 350.000. Door de opgebiechte leningen is het totaal binnen 24 uur na de uitspraak gestegen naar € 1,9 mln. In mei dit jaar werd Tiemersma door advocatenkantoor Bartels beschuldigd van het aansmeren van veel te hoge hypotheken en het doorsluizen van de overwaarde naar beleggingsfonds Foreclosure.

 

HPGN

De Hypotheek Pensioen Groep Nederland (HPGN) in Drachten is door de Leeuwarder rechtbank failliet verklaard. Het betrof een zogeheten eigen aanvraag op grond van sterk achterblijvende omzet en gebrek aan perspectief. HPGN stond sinds oktober onder leiding van Bertie van Musscher. Het bedrijf had twee medewerkers op de loonlijst staan. HPGN wilde bij oprichting in 2007 nog tot een landelijke franchiseketen uitgroeien.

 

Assudex

De rechtbank in Dordrecht sprak het faillissement uit over Assudex Pensioen Adviesbureau. Bij dit in Rotterdam zetelende kantoor werkten vier mensen. Directeur en eigenaar is de 56-jarige Peter van Munster. Hij startte het kantoor in 1996; tot die tijd was hij directeur bij intermediairbedrijf Actua in Capelle aan den IJssel. Assudex, ook handelend onder de naam Assudex Verzuim- en Zorg Management, kampte al enige tijd met een negatief eigen vermogen. Van Munster vroeg het faillissement zelf aan.

 

Kapitaalvisie

Met een faillissementsuitspraak maakte de rechtbank Almelo een einde aan de vennootschappen Kapitaalunie Holland en Kapitaalvisie Financiële Diensten. Het in krediet en aanverwante levens- en inkomensverzekeringen gespecialiseerde bedrijf behoorde begin deze eeuw tot de honderd grootste intermediairbedrijven van ons land met een provisieomzet van € 7 mln. Eigenaar Jan Koole droeg de zaken in 2005 over aan het door zoon Jonathan geleide Dutchlife. Die verkocht de € 32 mln omvattende portefeuille consumptief krediet in 2006 aan DSB Bank. Zowel Kapitaalvisie als Dutchlife hebben geen inschrijving meer in het AFM-register. Die is er sinds begin dit jaar wel voor Jonathan Koole Finance Consultancy; alle vindbare telefoonnummers blijken overigens niet meer in gebruik.

 

Jos van der Graaf

De rechtbank Amsterdam heeft het faillissement uitgesproken over Financieel Adviescentrum Van der Graaf en Adviesburo Biesheuvel. De voormalige Lancyr-kantoren worden bestuurd door Jos van der Graaf, die de onderneming in 1982 begon. Volgens curator Reerink waren er nog twee tot hooguit drie medewerkers in dienst. De polissen worden op dit moment beheerd door het in hetzelfde pand in Amstelveen gevestigde bedrijf Assurservice.

 

Financieel Expert

Het in Tilburg gevestigde kantoor De Financieel Expert ging medio augustus failliet. De 1.800 relaties tellende portefeuille was eerder gekocht door De Rendements Combinatie. DRC Groep heeft inmiddels vier kantoren (Son en Breugel, Eindhoven, Rotterdam en Wateringen) en 26 medewerkers in dienst. “Tot 2006 deden we veel in hypotheken, maar nu komt 70% van de inkomsten uit schadeverzekeringen”, zegt directeur Pieter van de Vijfeijke. De Financieel Expert is eigendom van Mark de Kort, tevens werknemer bij Nationale Hypotheekpas (NHP).

 

Kasteel Verzekeringen

Begin augustus ging het in Nieuwegein gevestigde Kasteel Verzekeringen failliet. De firma was eigendom van de 61-jarige Jan Willem Pogge. Hij was eerder dit jaar nog aanvrager van het faillissement van FVL Finance.

 

Derksen

De Haagse rechtbank sprak vorige mand al het bankroet uit over Assurantiekantoor Derksen en Zn. Loonvorderingen liggen ten grondslag aan die uitspraak. Het kantoor in Waddinxveen is eigendom van de 43-jarige Marcel Derksen.

 

Aqualine

Een faillissement werd ook uitgesproken over Leeuwerke Finance. De bemiddeling in hypotheken en levensverzekeringen was, vanuit Laren, al in 2007 stilgelegd. In Soesterberg heeft eigenaar Steven Leeuwerke de activiteiten voortgezet onder de naam Aqualine Finance. De vergunning daarvoor bij de AFM is ingetrokken; de website is overigens nog in de lucht.

 

Surseance

Aan pensioenadviesbureau 3Advies in Leusden is voorlopig uitstel van betaling verleend. De onderneming is eigendom van Emmanuel Tielens (56). Hij typeert zichzelf op de website van 3Advies als pensioenjurist, die zich onder meer voor pensioenfondsen en brancheorganisaties bezighoudt met consultancy op het gebied van pensioenen en employee benefits. Bij de Kamer van Koophandel luidt de bedrijfsomschrijving “assurantiekantoor alsmede het bemiddelen bij financieringen en hypotheken”.

Reageer op dit artikel