nieuws

Fidin wil administratieve lasten leidraad toetsen

Archief

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de ‘leidraad passende provisie’, na eerdere consultatie van marktpartijen, definitief vastgesteld en gepubliceerd. De Federatie Fidin zegt in een reactie te vrezen dat de bepalingen tot aanzienlijk meer administratieve lasten en kosten voor het intermediair zullen leiden. “Wij willen de leidraad getoetst zien op de gevolgen voor de gemiddelde tussenpersoon”, zegt Fred de Jong namens Fidin.

Fidin wil administratieve lasten leidraad toetsen

"Regels van het ministerie van Financiën worden ook getoetst op de gevolgen voor de administratieve lasten door het College Toetsing Administratieve Lasten (Actal)", vervolgt De Jong. "Maar bij de AFM is dit nog niet het geval."
Fidin hikt met name aan tegen extra procedures die de AFM van financiële dienstverleners verlangt om aan te tonen dat zij voldoen aan de 'inducementnorm'. "De AFM moet geen pseudo-wetgever worden", aldus De Jong. "Het is aan de ondernemer om te zorgen dat zijn beloning aan de wettelijke eisen voldoet."
 
In een reactie op de leidraad wijst Bureau D&O erop dat eventueel afgetopte (bonus)provisies ten goede moeten komen aan consumenten. "Dat dient op sectorniveau gewaarborgd te worden. Het kan toch niet zo zijn dat een lagere beloning van de tussenpersoon resulteert in een evenredig hoger rendement voor de aanbieder."

Reageer op dit artikel