nieuws

Een zomer-hitserie van de AFM

Archief

Het kon niet missen dat een bericht onder de kop ‘Adviseur beticht AFM van stalking’ een hoog kijkcijfer op Amweb.nl zou opleveren. De vlag dekt volledig de lading, want het gaat over een assurantiebemiddelaar die het dermate lastig begon te vinden dat de AFM feiten wilde weten over zijn handel en wandel, dat hij voor de tegenaanval koos. Als de AFM niet zou ophouden met bedreigingen en het stalking-gedrag, dan zou hij daarvan aangifte gaan doen.

 

Een andere door de AFM ‘gestalkte’ adviseur leverde ook heel veel scherm-lezers op. ‘Redder in de nood klem’ citeerde Amweb.nl in de dagelijkse mediarubriek een opschrift uit De Volkskrant van zaterdag 11 juli. Het artikel betrof de topman van DSB. De krant schreef: "Even hoorde Dirk Scheringa erbij. Even was hij de bankier aan wie zijn collega’s een voorbeeld moesten nemen. Eind november vorig jaar zat de oudwachtmeester van de rijkspolitie daar toch maar tegenover de Tweede Kamerleden die van alle belangrijke bankiers van Nederland wilden weten of ze zich schuldig voelden aan de kredietcrisis. Absoluut niet, zei de naamgever van DSB Bank, en hij keek de parlementariërs uitdagend in de ogen. "Als alle banken zouden bankieren zoals wij, hadden we hier niet gezeten."

 

Ene Youp reageerde op Amweb.nl: "Eeeej, wat raar! De naam Scheringa in een nieuwsberichtje is toch altijd goed voor enkele tientallen reacties. Is iedereen met vakantie?" Nou, dat viel dus wel mee, want er volgden nog 21 andere reacties, waarin overigens her en der wel doorklonk dat "we een beetje DSB-moe beginnen te worden".

 

Andere artikelen uit de top vijf van de tweede helft van juli waren: ‘ASR stopt met no-claimbeschermer’, ‘Taxatiebureau 5punt20 hoopt op doorstart en ” AFM zoekt Casper van Spankeren’. Laatstgenoemd bericht was er ook al eentje uit de huidige zomer-hitserie van de AFM: Last Onder Dwangsom. De AFM had Casper niet kunnen vinden. Maar onze lezers hadden daar geen probleem mee. Ze wisten precies waar hij de laatste tijd heeft gewerkt. Men bestond het zelfs om zijn actuele privé-adres in een reactie te vermelden. Kijk, dat gaat dan net iets te ver. Het is niet voor niets dat tegenwoordig ook in het Handelsregister privé-adressen achter de decoder blijven.

 

De publicatie op Amweb sorteerde wel het beoogde effect. Casper nam direct contact op met de AFM om ’s anderendaags op gesprek te gaan bij de toezichthouder in Amsterdam. Tegenover ons verklaarde hij, dat het om een misverstand ging. Hij zou zich er niet van bewust zijn geweest, dat wanneer je als financieel dienstverlener aankondigt met je activiteiten te zullen stoppen, dat je dan nadrukkelijk moet vragen om intrekking van de vergunning.

 

Reageer op dit artikel