nieuws

Alle flitskredieten in 2010 onder financieel toezicht

Archief

Behalve de gangbare consumentenkredieten zullen per 1 januari ook de zogenaamde flitskredieten met een looptijd korter dan één maand onder financieel toezicht vallen. Dat stelt minister Bos in antwoord op kamervragen. Dit betekent onder andere dat regels voor kredietreclame, informatieverstrekking, de kredietovereenkomst en de beoordeling van de kredietwaardigheid ook voor het flitskrediet gaan gelden.

Alle flitskredieten in 2010 onder financieel toezicht

Zo moet in de informatie voor de koper voortaan ook het jaarlijkse kostenpercentage worden gemeld. Bos kondigde aan dat er binnenkort een onderzoek naar de kostenstructuur van aanbieders van flitskredieten wordt gepresenteerd. Uit gegevens in het onderzoek blijkt dat er in Nederland naar schatting rond de 25.000 flitskredieten via internet of sms worden verstrekt. De gemiddelde leensom ligt rond de € 230.
Er zouden op dit moment vier aanbieders van flitskredietren zijn, met het Finse Ferratum als marktleider. Andere bedrijven op dit gebied zijn Cash Bob en Voorschotje.nl. De site Boober.nl, die ook actief was op deze markt, is al enige tijd uit de lucht. Het bedrijf ging vorige week failliet: volgens berichten zouden zo'n 1.200 mensen voor € 1,65 mln via Boober hebben uitgeleend.

Reageer op dit artikel