nieuws

AFM druk met dwangsommen

Archief

Scan

Terwijl de toezichthouder bezig was met het opleggen van eenzelfde last onder dwangsom aan Scan Financieringen in Hengelo, ging het bedrijf failliet. Het faillissement, aangevraagd door een werknemer, werd uitgesproken op 24 juni; de last onder dwangsom is begin juli opgelegd. De totale schuldenlast zou € 350.000 bedragen. In juli 2007 was al eens het faillissement van Scan uitgesproken, maar na verzet door de ondernemer ingetrokken.
 
Van Spankeren
De AFM legde een boete op van maximaal € 20.000 aan Casper van Spankeren (34), omdat hij niet heeft gereageerd op informatieverzoeken inzake Vente Financiële Diensten (VFD). Blijkens het Handelsregister was VFD oorspronkelijk eigendom van Mark Vente, die de aandelen van deze besloten vennootschap in de loop van 2007 heeft verkocht. Sinds 1 september 2007 geldt Van Spankeren als bestuurder.
 
Volgens hem heeft hij eind januari de AFM schriftelijk laten weten dat Vente Financiële Diensten met haar activiteiten was gestopt. "Feitelijk was dat al eerder gebeurd, maar toen heb ik het formeel bij de AFM gemeld." Hij veronderstelde dat dit automatisch zou leiden tot het vervallen van de vergunning. "Maar je moet concreet aangeven, dat je wilt dat de vergunning wordt ingetrokken", aldus Van Spankeren.
 
Knuivers
Henk Knuivers, die handelde onder de naam Knuivers Verzekeringen in Rhenen, heeft volgens de AFM bemiddeld in onder meer consumptief krediet en levensverzekeringen zonder te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen. Knuivers zegt met de toezichthouder in de clinch te zijn geraakt door een ex-medewerker die voor zichzelf een hypotheek sloot en daarbij de gegevens vervalste. "Dat akkefietje kostte me m'n aanstelling bij Aegon", aldus Knuivers, die daarop zijn deelvergunning voor het bemiddelen in hypotheken liet intrekken. Tijdens een toezichtonderzoek in april constateerde de AFM dat het bedrijf ook niet voldeed aan de vakbekwaamheidseisen voor consumptief krediet en levensverzekeringen. Knuivers heeft per 30 juni zijn vergunning ingeleverd wegens beëindiging van de bemiddelingsactiviteiten.
 
Andere dwangsommen
Ook Dè Consulent Beheer in Hoofddorp kreeg een dwangsom opgelegd. Aan eigenaar Hendrikus Riebeek (59) werd herhaaldelijk zonder succes informatie gevraagd over bemiddelingsactiviteiten. Tweemaal uitstel verlenen mocht niet baten.
 
Assurantiekantoor Stad Enschede, eigendom van Jacobus Berghs, is eveneens geconfronteerd met een last onder dwangsom, in dit geval wegens het zonder vergunning bemiddelen in hypotheken en levensverzekeringen. De toezichthouder ligt al ruim twee jaar in de clinch met ASE.
 
Boete
EPB Verzekeringen in Zaandam heeft van de AFM een bestuurlijke boete van € 6.000 opgelegd gekregen, omdat het bedrijf bij advies over beleggingsverzekeringen onvoldoende informatie heeft ingewonnen. De toezichthouder onderzocht tien adviezen van EPB, verstrekt in de periode van januari tot en met juni 2008. In geen enkel van de onderzochte dossiers bleek EPB informatie te hebben ingewonnen over de financiële positie, de risicobereidheid en de doelstelling van de cliënt, terwijl er verder in het geheel niet is geïnformeerd naar kennis en ervaring van de klant.

Reageer op dit artikel