nieuws

Woningmakelaars zien inkomen met 40% dalen

Archief

Makelaarsvereniging NVM meldt dat er in het tweede kwartaal van dit jaar 32.000 woningen van eigenaar zijn verwisseld. Dat betekent een verkoopstijging van 26% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2009. In vergelijking met dezelfde periode van 2008 is evenwel sprake van een daling met 33%. De NVM-leden, die bij 75% van alle woningverkopen als makelaar zijn betrokken, realiseren circa 40% minder omzet dan vorig jaar.

Woningmakelaars zien inkomen met 40% dalen

"Makelaars worden tot het uiterste geprikkeld om goed werk te leveren", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Dat levert nieuwe dynamiek op. Maar het is onvermijdelijk dat er een herschikking van de markt komt."
Volgens hem heeft de consument de eerste schok van de kredietcrisis overleefd en stelt hij de aankoop van een huis niet langer uit. "Er wordt iets meer verkocht, maar we staan nog niet te juichen." De prijs van een woning is in de laatste drie maanden gemiddeld met 1,4% tot € 225.000 gestegen. "Maar de prijzen liggen gemiddeld 5,6% lager dan een jaar geleden", nuanceert Hukker. In het tweede kwartaal stonden in ons land gemiddeld 162.000 woningen te koop. Gemiddeld duurt die 'etalagetijd' een half jaar; iets meer dan 20% staat langer dan een jaar te koop.
Voor het vervolg van 2009 is Hukker niet optimistisch. "Ten aanzien van het aantal transacties sluit ik niet uit dat de komende kwartalen nog behoorlijk kunnen tegenvallen." De NVM houdt ondanks de opleving in het tweede kwartaal vast aan de prognose van 5% prijsdaling over heel 2009.

Reageer op dit artikel