nieuws

Samenwerking Stefa en Hypza binnen twee weken ten einde

Archief

Nog geen twee weken na de start is de samenwerking tussen belangenbehartiger Stefa en offerteleverancier Hypza alweer beëindigd. Volgens Stefa schiep de samenwerking onduidelijkheid bij de leden.

 

Hypza is een initiatief van advieskantoor Koster & Van Ham in Amsterdam. Het bedrijf biedt een offertetraject bij hypotheekaanvragen en verder geen aanvullende diensten. "Doel is het aanbieden van nettohypotheken tegen zo laag mogelijke kosten." Aanvragen van een hypotheek bij Hypza kost niets; als de aanvraag niet doorgaat, betaalt de tussenpersoon een vast bedrag van _ 100.

 

In eerste instantie konden alleen Stefa-leden gebruikmaken van de diensten van Hypza. Die voorwaarde is echter al snel komen te vervallen: "Onze leden dachten dat we stiekem een serviceprovider waren geworden of dat we hetzelfde deden als de OVFD. Dat wierp voor velen een drempel op om zich aan te sluiten. Daarom wilden wij geen gegevens van leden aan Hypza doorspelen, die daarop de exclusiviteit van de samenwerking liet vervallen", zegt Stefa-voorzitter Monique van Es.

 

Volgens Hypza-directeur Rick van Ham kan zijn bedrijf volstaan met een kleine bijdrage van het intermediair vanwege de dossiervergoedingen van banken. "Van de distributievergoeding, quality control-vergoeding of segmentvergoeding betalen we de backoffice. Omdat we zelf ook tegen lage kosten werken, hebben wij genoeg aan de dossiervergoeding."

 

Hypza gaat geen contracten of verplichtingen aan met het intermediair. De aanvraag komt op naam van de tussenpersoon. "En zonder terugboekrisico, omdat de adviseur zelf ook niets ontvangt van de bank", zegt Van Ham. Hij is met Arjen Koster per 1 juli een advieskantoor onder eigen vlag begonnen; zij waren sinds 2001 franchisenemers van Optima.

 

Reageer op dit artikel