nieuws

‘Maak standaard financieel basispakket’

Archief

De Consumentenbond wil dat er een standaard financieel basispakket komt dat bij elke aanbieder verkrijgbaar is. Dit basispakket omvat alleen echt noodzakelijke financiële producten zoals een betaalrekening, een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden, een avp, een autopolis met WA-dekking, een woonhuis- en een inboedelverzekering.

‘Maak standaard financieel basispakket’

Er moeten meer eenvoudige financiële basisproducten komen om het makkelijker te maken voor consumenten hun financiële huishouding te begrijpen en te doorgronden. Als leidraad voor dit soort producten heeft de Consumentenbond een aantal criteria op een rij gezet. Het gaat daarbij om een vaste prijs (geen verborgen kosten), zelfstandig te sluiten, direct opzegbaar, waardevast, vrij van fiscale beperkingen, niet samengesteld (zoals bijvoorbeeld een beleggingspolis) en zo eenvoudig dat er geen bijsluiter bij hoeft.
De bond benadrukt dat eenvoudige producten niet altijd beter zijn. Door complexe belastingregels van de overheid is men soms goedkoper uit met een ingewikkelde verzekering of hypotheek om optimaal van die belastingregels te profiteren. “De consument moet dan wel instrumenten krijgen om zelf, of met hulp van een onafhankelijk financieel adviseur, een afweging te kunnen maken", aldus Bart Combée (foto), directeur Consumentenbond.

Reageer op dit artikel