nieuws

Hypotheekmarkt blijft somber

Archief

Ook in de maand mei heeft de hypotheekproductie nog geen duidelijke tekenen van herstel getoond, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. De omzet is met 34% gedaald; in de eerste vijf maanden van het jaar heeft de hypotheekmarkt 36% productie prijsgegeven ten opzichte van 2008.

Hypotheekmarkt blijft somber

Mei heeft slechts € 5,38 (8,15) mld aan nieuwe hypotheken opgeleverd. Zilveren randje aan die donkere wolk is dat april met een min van 43% nog veel slechter was. De situatie op de huizenmarkt geeft evenmin aanleiding tot vrolijkheid: het tweede kwartaal werden er 33% minder woningen verkocht en waren de prijzen 5,6% lager dan een jaar ervoor, volgens cijfers van de NVM.
Procentueel gezien doen de verzekeraars en pensioenfondsen het ’t slechtst in mei: zij gaan 37% achteruit en schrijven nu nog één op de zes hypotheken in met een marktaandeel van net geen 17%. De hypotheekbanken en bouwfondsen breiden hun marktaandeel uit ondanks een omzetdaling van 29% en staan nu op 15,3% (14,3%). De banken blijven rond de 64% staan.

Reageer op dit artikel