nieuws

Familiebedrijven bemiddelen iets beter

Archief

Overdragen leiding/eigendom bij 30% actueel

 

De laatste drie jaar heeft twee derde van de assurantiebedrijven die eigendom zijn van een familie een omzetstijging gerealiseerd. Bij niet-familiebedrijven is dit percentage lager: 58%.

 

Voorts beoordeelt 67% van de familiebedrijven de huidige eigen prestaties beter tot veel beter dan die van hun belangrijkste concurrenten. Bij niet-familiebedrijven heeft maar de helft dit vertrouwen. Dit concludeert hoogleraar Roberto Flören van de Nyenrode Business Universiteit, na een onderzoek in opdracht van verzekeraar De Goudse, zelf een familiebedrijf.

 

  &nbspVan de 330.000 bedrijven in ons land is 55% een familiebedrijf; bij assurantietussenpersonen ligt dit aandeel op 60%. Gemiddeld is zo’n familiebedrijf in de verzekeringsbranche 38 jaar oud, tegen 20 jaar voor niet-familiebedrijven. Van de familiebedrijven is 60% volledig eigendom van de directeur; bij 19% zijn andere familieleden mede-eigenaar. De helft van de 125 ondervraagde directeuren heeft het bedrijf zelf opgericht; bijna een kwart heeft het bedrijf van familie overgenomen. Het grootste familiebedrijf heeft 110 werknemers.

 

Opvolging

Van de onderzochte assurantiekantoren is 30% actueel bezig met het overdragen van de leiding en het eigendom. Een kwart van de familiebedrijven verwacht met het regelen van de opvolging de komende drie jaar problemen te krijgen; bij niet-familiebedrijven is dat een stuk lager: 15%.

 

  &nbspDe belangrijkste redenen om van bedrijfsopvolging af te zien zijn: risico voor het bedrijf (19%), geen zeggenschap meer (16%), geen zinvolle tijdsbesteding meer (14%), geen opvolger (10%), lopend overleg met familieleden (7%), nog ontbreken van bedrijfswaardering (7%).

 

  &nbspBij niet-familiebedrijven is een externe koper in 50% van de gevallen de meest waarschijnlijke nieuwe eigenaar; bij familiebedrijven gebeurt dit minder vaak (37%). Daar zijn kinderen in 25% van de gevallen de beoogde nieuwe eigenaren; dit gebeurt maar bij 6% van de niet-familiebedrijven. In een kwart van de gevallen wordt gekozen voor bedrijfsbeëindiging. Volgens onderzoekers is dat wel emotioneel, maar wordt daarmee wel erger voorkomen: gebrek aan opvolging is in 10% van de gevallen de oorzaak van een faillissement.

 

Reageer op dit artikel