nieuws

AFM: ‘Adviesmatch heeft langste tijd gehad’

Archief

De Adviesmatch heeft z’n langste tijd gehad. Dat stelde Robert-Jan van Loon, senior toezichthouder bij de AFM, onlangs tijdens een studiebijeenkomst van D&O in Hoevelaken.

 

Ook hij vindt dat de Adviesmatch (verantwoording van de provisieverhouding bij het sluiten van polissen) zich niet goed verhoudt met de inmiddels ingevoerde volledige transparantie.

 

De NVA is blij met de uitspraak van Van Loon. "Wij hebben al diverse malen bij het ministerie van Financiën aangekaart dat de adviesmatch door de transparantiemaatregelen zijn betekenis heeft verloren en dat de regels zelfs conflicterend zijn", zegt Fred de Jong namens de NVA.

 

Evaluatie BGFO

Het onderdeel Adviesmatch van het Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen (BGFO) zal in de loop van volgend jaar worden geëvalueerd door het ministerie van Financiën. "Als Fidin zijn wij overigens al geruime tijd bezig om Financiën rijp te maken om die evaluatie te vervroegen", zegt De Jong. "Als je de adviesmatch toch wilt afschaffen, kun je dit beter zo snel mogelijk regelen."

 

Volgens het ministerie is dit echter nog een lastige zaak gezien het aantal partijen en belanghebbenden dat hierbij betrokken is. Charles Wijnker, afdelingshoofd van de afdeling Marktgedrag en Effectenverkeer van het ministerie verwacht daarom niet dat de evaluatie vervroegd zou kunnen worden.

 

kunnen wij dit beter zo snel mogelijk regelen."

Reageer op dit artikel