nieuws

Verzekeraars CEA bepleiten handhaving groepsvrijstellingen

Archief

Tijdens een hoorzitting, georganiseerd door de Europese Commissie in Brussel, heeft de Europese koepel van verzekeraars (CEA) gepleit voor ongewijzigde handhaving van alle vier bestaande groepsvrijstellingen, de zogenaamde ‘insurance block exemption regulations’.

 

Vooruitlopend op de hoorzitting had de Europese Commissie al bekendgemaakt twee van de vier groepsvrijstellingen (die voor standaardpolisvoorwaarden en voor veiligheidsvoorzieningen) na 2010 te willen schrappen en eventueel te vervangen door richtlijnen.

 

  &nbspMichaela Koller, directeur-generaal van de CEA, bleek het daar niet mee eens. "Dergelijke richtlijnen zijn wettelijk niet bindend. De wettelijke onzekerheid die wordt gecreëerd door het niet vernieuwen van de groepsvrijstellingen, zal zeer waarschijnlijk leiden tot een behoorlijke vermindering van de samenwerking op dit gebied, hetgeen schadelijk is voor eenieder die verzekeringen koopt", aldus Koller.

 

  &nbspDe huidige wetgeving op het gebied van groepsvrijstellingen maakt samenwerking tussen verzekeraars mogelijk en voorkomt dat ze in conflict komen met de mededingingswetgeving. De bestaande regeling dateert uit 2003 en loopt af op 31 maart 2010.

 

  &nbspIn een eerder stadium heeft de Europese Commisie aangekondigd de groepsvrijstellingen voor (her-)verzekeringspools en voor onderlinge uitwisseling van informatie uit berekeningen, tabellen en onderzoek te willen handhaven na 2010.

 

Reageer op dit artikel