nieuws

Verdeelde reacties op verhoging Nationale Hypotheekgarantie

Archief

Onder druk van makelaars, hypotheekbedrijven, projectontwikkelaars en Tweede Kamerleden heeft het kabinet besloten de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) te verhogen van _ 265.000 naar _ 350.000.

 

Het gaat om een tijdelijke verhoging van de garantieregeling, die minister Eberhard van der Laan (Wonen) op 1 juli wil laten ingaan en die tot 1 januari 2011 moet gelden. De NHG verkleint de risico’s die banken lopen bij hypotheken, doordat schulden worden overgenomen als de huizenbezitter niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Daardoor betalen hypotheeknemers een circa 0,5% lagere rente.

 

  &nbspDe minister noemde de maatregel zelf direct al "geen wondermiddel". Volgens ING-directielid Hans Hagenaars baat nog schaadt de verhoging van de NHG de hypotheekmarkt. "Ik schat dat mensen die nu dankzij een hogere NHG hun hypotheek rondkrijgen, ook wel binnen de normen vallen voor een hypotheek zonder NHG. De overheid kan de regeling beter verruimen dan alleen verhogen. Ik denk daarbij aan een hypotheek waarbij de klant ook een deel van de lening van de ouders krijgt. Helemaal welkom zou een NHG zijn voor zzp’ers. Eén op de zes potentiële huizenkopers is een zzp’er."

 

Doorstroming

De Hypothekers Associatie vindt het verhogen van de NHG gunstig voor de doorstroming op de woningmarkt. "Veel huizenbezitters stelden tot nu toe het kopen van een volgende woning uit. Zij zullen nu eerder besluiten om door te stromen en dat is ook voor starters op de woningmarkt goed", zegt directeur Bas Millenaar. Blijkens een peiling van de keten ziet 49% van de woningeigenaren de hogere NHG als een mogelijkheid om een andere woning te kopen.

 

  &nbspOok Barthold Jongejan, directeur van financieel adviescentrum Academica, is content met de NHG-verhoging. "Er kan een einde komen aan de neerwaartse prijsspiraal van de afgelopen maanden."

 

Geringe impuls

Volgens de directeur van adviesketen GeldXpert, André Wolfs, lost de maatregel niet veel op. "Het bedrag van _ 350.000 lijkt uit de lucht gegrepen. De woningen die in de categorie vallen tussen de oude en de nieuwe NHG grens zijn beperkt in aantal: het gaat om 38.000 woningen van het totaal aantal te koop staande woningen."

 

  &nbspRon Bavelaar, directeur van De Hypotheekshop, noemt de NHG-verhoging voor consumenten juist fantastisch nieuws. "Een grotere groep consumenten kan nu goedkoper lenen. Bovendien krijgt deze groep ook nog eens meer zekerheden bij onvoorziene gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld werkloosheid. Voor geldverstrekkers is de verhoging van de NHG ook prettig omdat NHG-leningen een minder kapitaalbeslag op het vermogen leggen en zij veel minder risico lopen. Zo kunnen zij weer de kredietruimte vergroten."

 

Reageer op dit artikel