nieuws

‘Rapportcijfers AFM voor intermediair’

Archief

‘Goede adviseurs

 

dan beter zichtbaar

 

voor consument

 

"Misschien moet de AFM rapportcijfers gaan uitdelen aan intermediairbedrijven, waarmee zij zich kunnen profileren." Dat idee heeft voormalig AFM-bestuursvoorzitter Arthur Docters van Leeuwen gelanceerd.

 

Hij deed dat tijdens het congres van De Hypotheekadviseur, eerder deze maand in Nieuwegein. De toezichthouder verwordt daarmee niet tot keurmerkinstituut, vindt hij. "Och, de kwaden gebruiken het nu ook al zo. Wij zeiden altijd: ‘hoe dikker de letter die men gebruikt om te benadrukken dat men onder toezicht staat, hoe hoger de nood om eens langs te gaan’. Door rapportcijfers te geven kunnen de goeden zich ook profileren. Het is een idee om voor klanten beter zichtbaar te maken waar zij goed advies kunnen krijgen."

 

Rol STFD?

De op het congres ook aanwezig Theodor Kockelkoren, huidig bestuurder bij de AFM, nuanceerde naderhand het idee van zijn inmiddels gepensioneerde voorganger. "Het is een al langer bestaand idee, dat we samen met de Stichting Financiële Dienstverlening in de markt zouden willen zetten." De AFM gaat zelf niet de rapportcijfers uitdelen, benadrukt Kockelkoren. "Nee, dat gaat de STFD doen. Zij laten instellingen nu self-assessments doen en geven, als dat op prijs wordt gesteld, op basis daarvan adviezen voor de adviespraktijk. Een stap verder is dat de stichting rapportcijfers geeft, met de mogelijkheid voor adviseurs om die aan klanten te tonen."

 

  &nbspDe STFD heeft echter verbaasd op het voorstel van Kockelkoren gereageerd. "Ik vind dit totaal niet passen bij ons takenpakket", reageert directeur Ellen van Koczian. Volgens haar heeft de STFD de nodige telefoontjes gehad van verontruste deelnemers. "Het geven van cijfers is op dit moment geen onderdeel van het ‘self assessment 2009’ en wordt dat ook niet", stelt Van Koczian ter geruststelling.

 

Independer

Independer is op de proefballon uit de koker van de toezichthouder ingesprongen. De internetvergelijker en -tussenpersoon komt met een Independer Quality Monitor. Daarmee worden door klanten gegeven rapportcijfers aan hypotheekadviseurs zichtbaar op de website. Huizenkopers kunnen zo vooraf toetsen hoe het hypotheekadvies van hun adviseur door anderen wordt beoordeeld.

 

  &nbspIndepender zegt in een maand tijd al ruim 2.300 beoordelingen van consumenten te hebben ontvangen. Als er voldoende waarnemingen per adviesorganisatie zijn, worden die rapportcijfers getoond op de site. Bij monde van woordvoerder Martijn Pols noemt de AFM het initiatief "prima". Ook Vereniging Eigen Huis is positief.

 

Reageer op dit artikel