nieuws

Opnieuw kritiek AFM op bemiddelaars

Archief

Uit het zelfonderzoek financiële dienstverleners (self assessment) van de AFM over 2008 blijkt dat het bij menig financieel bemiddelaar slecht gesteld is met de kennis van hypotheken en consumptief krediet.

 

Van de hypotheek- en kredietbemiddelaars geeft respectievelijk 16% en 19% aan dat een of meerdere leidinggevenden niet over de juiste diploma’s beschikt.

 

  &nbspHoewel de bemiddelaar zelfstandig moet bepalen of de kredietlast voor de klant verantwoord is blijkt dat 20% het helemaal van de geldverstrekker laat afhangen of de klant zijn krediet krijgt. Bij de advisering in impactvolle producten meldt verder dat 56% van de feitelijk leidinggevenden alle adviezen controleren op volledigheid en juistheid. Bij het vorige zelfonderzoek in 2006 was dit nog maar 26%.

 

  &nbspVan de kantoren die meededen aan het onderzoek kreeg 44% op vier of meer van de achttien aandachtspunten kritiek. De helft kreeg op maximaal drie punten kritiek, terwijl 6% helemaal geen kritiek van de AFM kreeg.

 

  &nbspVan de dienstverleners stuurde 3% het zelfonderzoek niet retour, tegen 7% bij het vorige zelfonderzoek in 2006. De weigeraars kunnen maatregelen verwachten, aldus de AFM.

 

Reageer op dit artikel