nieuws

ING ziet aandeel banksparen in hypotheekomzet groeien

Archief

Volgens ING-directielid Hans Hagenaars is het marktaandeel in hypotheken van de bank in de eerste maanden tot recordhoogte gestegen. Hij ziet vooral groei in de bankspaarvariant.

 

In mei was het marktaandeel van ING in woninghypotheken hoger dan 16%, een record. "Dat groeit gestaag door", aldus Hagenaars tijdens het jaarlijkse Hypotheekevent van de bank. De bankspaarhypotheek neemt volgens hem toe in populariteit. "Van alle aanvragen is nu 30% bestemd voor een bankspaarhypotheek."

 

  &nbspOok de spaarhypotheek met een vaste spaarrente van dertig jaar en variabele hypotheekrente vallen goed in de smaak. "Die zijn goed voor een zesde van onze spaarhypotheekproductie."

 

Verwerkingstijden

Volgens Rob van Rooij, directeur Intermediair, heeft de grote toename van aanvragen de afgelopen tijd geleid tot verlenging van de verwerkingsduur. Tijdens het Hypotheekevent excuseerde hij zich daarvoor en verklaarde dat die achterstanden snel tot het verleden behoren. "Wel heb ik geconstateerd dat onze samenwerking met het intermediair nog bijzonder inefficiënt is", aldus Van Rooij. "Wij zullen beter moeten communiceren hoe onze aanvraagprocedure verloopt en het intermediair zal zich ook daadwerkelijk aan die procedures moeten houden. De kosten kunnen met minstens 30% omlaag worden gebracht als wij de inefficiency uit de markt halen. Dit moet en kan op korte termijn gebeuren. Twaalf keer bellen over een aanvraag is echt zonde van de tijd."

 

Provisie

Volgens Hagenaars is het nieuwe beleid van ING inzake beloningstransparantie een leidraad voor de markt. Sinds het bonusverbod beloont ING niet meer op omzet maar op prestatie. "Wie meer kwaliteit levert, krijgt meer betaald", zegt Hagenaars. "Die kwaliteit kan zitten in de manier van aanleveren, erkend hypotheekadviseur zijn, maar ook afhankelijk zijn van het aantal gecertificeerd planners dat men in dienst heeft."

 

  &nbspVan januari tot en met april hebben 256 intermediairs provisie uitgeruild tegen rentekorting voor de klant. Gemiddeld werd 85% van de provisie ingeleverd; 30% zag volledig af van de provisie Volgens Hagenaars is dat een teken dat alternatieve beloningsvormen door tussenpersonen worden uitgeprobeerd.

 

Reageer op dit artikel