nieuws

Familiebedrijven bemiddelen iets beter

Archief

De laatste drie jaar heeft tweederde van de assurantiebedrijven die eigendom zijn van een familie een omzetstijging gerealiseerd; bij niet-familiebedrijven is dit percentage lager: 58%. Verder beoordeelt 67% van de familiebedrijven de huidige eigen prestaties beter tot veel beter dan die van hun belangrijkste concurrenten. Bij niet-familiebedrijven heeft maar de helft dit vertrouwen.

Familiebedrijven bemiddelen iets beter

Dit concludeert hoogleraar Roberto Flören van de Nyenrode Business Universiteit, na een onderzoek in opdracht van verzekeraar De Goudse, zelf een familiebedrijf. Van de 330.000 bedrijven in ons land is 55% een familiebedrijf; bij assurantietussenpersonen ligt dit aandeel op 60%. Gemiddeld is zo'n familiebedrijf in de verzekeringsbranche 38 jaar oud, tegen 20 jaar voor niet-familiebedrijven.
Van de onderzochte assurantiekantoren is 30% bezig met het overdragen van de leiding en het eigendom. Een kwart van de familiebedrijven verwacht met het regelen van de opvolging de komende drie jaar problemen te krijgen; bij niet-familiebedrijven is dat een stuk lager: 15%.
De belangrijkste redenen om van bedrijfsopvolging af te zien, zijn: risico voor het bedrijf (19%), geen zeggenschap meer (16%), geen zinvolle tijdsbesteding meer (14%), geen opvolger (10%).

Reageer op dit artikel