nieuws

Faillissementen als ongelukken: veel kijkers

Archief

De combinatie van strengere wetgeving, hogere opleidingseisen, strakker toezicht en de kredietcrisis leiden tot een sterke toename van faillissementen. En het is net als met branden en verkeersongelukken: ze trekken veel ramptoeristen. Nieuwsberichten op Amweb.nl over faillissementen worden intensief gelezen en roepen naar verhouding veel reacties op.

 

De berichten ‘Vijf intermediairbedrijven failliet in eerste junidagen’ en ‘De Bakker Verzekeringen failliet’ vormden voor veel Amweb-bezoekers verplichte kost. De reacties zijn over het algemeen in twee groepen in te delen. In de ene categorie wordt er op gewezen dat het bij de faillissementen vaak gaat om snelle sluiters of andere gelukzoekers. De tweede categorie betreft respondenten die het allemaal de schuld van minister Bos en de AFM vinden, alsof er een groot saneringsplan van de overheid aan ten grondslag ligt.

 

Visie

De andere top 5-noteringen in het Amweb-bezoek van de voorbije twee weken waren: ‘Sjoemelende adviseur lacht waakhond AFM keihard uit’, ‘Kockelkoren wekt ergernis bij Fidin’ en ‘Vraagtekens bij fusie Univé en VGZ’.

 

Ene Maurice greep het bericht over de AFM aan om de volgende maatschappijvisie te debiteren: "Er is veel aan te merken op de AFM, maar nog veel meer op al die provisieschuivers die ze maar niet uitgeroeid krijgen. Wie problemen heeft met dat salaris, tja, waarom heb je dan niet zelf gesolliciteerd? Die salarissen zijn gewoon marktconform, maar dan moet je wel over de juiste kennis, ervaring en vriendjes beschikken, zo simpel is dat. (¼) Het is overal hetzelfde, iedereen wil zo veel mogelijk verdienen met zo weinig mogelijk doen, dat is vrij logisch. Sommige consumenten snappen dat pas als het te laat is en beginnen dan te zeuren."

 

Peiling

AM’s internetpeiling ging deze keer over de wens van Fidin (NVA en NBVA) om provisies op betalingsbeschermings- en uitvaartpolissen wettelijk te maximeren, hetgeen bij het Verbond van Verzekeraars op verzet stuit. Er waren tot begin deze week 573 stemmers. Het Verbond kreeg feitelijk de meeste medestanders (ruim 35%), maar het aantal voorstanders bleef daar niet ver bij achter (bijna 33%). Ook de keuzemogelijkheid ‘zwak alternatief voor transparante beloningen’ trok een substantieel deel van de stemmen (27%).

 

Provisies maximeren is:

Totaal: 573

 

Een goed middel tegen provisiegedreven verkopers (187)

 

Een zwak alternatief voor transparante beloningen (153)

 

Onterecht ingrijpen in ondernemersvrijheid (202)

 

Uit mededingingsrechtelijk oogpunt onmogelijk (31)

 

Reageer op dit artikel