nieuws

Curator PensioenPlatform twist met levensverzekeraars

Archief

Curator Goethals van het in april failliet verklaarde intermediairbedrijf PensioenPlatform stuit op tegenwerking van verzekeraars bij de eventuele verkoop van de portefeuille. Het royementsrisico overstijgt de _ 20 mln.

 

De levensverzekeraars die zaken deden met PensioenPlatform zijn Aegon, Allianz, Avéro Achmea, Legal & General, Delta Lloyd, Generali en Reaal. "Nagenoeg alle verzekeraars beroepen zich op verrekening van de provisievorderingen met de negatieve waarde van de portefeuille door het grote royementsrisico", constateert Goethals.

 

  &nbspHofleverancier Aegon wil alleen meewerken aan een overdracht van de portefeuille aan een derde als die het volledige royementsrisico accepteert. Volgens berekeningen van Aegon is dit risico alleen voor zijn deel al _ 17 mln groot. In het eerste faillissementsverslag meldt de curator dat de maatschappij aanstuurt op overdracht van de portefeuille naar "een groepsmaatschappij van Aegon". Bij vergelijkbare faillissementen bracht Aegon dergelijke portefeuilles vaker onder bij dochter Aegon Bank.

 

Omzet

Bij PensioenPlatform werkten op het moment van het faillissement 110 mensen. Daarvan werkten er zestig in de buitendienst; de contracten voor hun leaseauto’s zijn opgezegd. Bij het gelieerde callcenter MarketingPlatform (met vestigingen in Deventer, Zwolle, Enschede, Emmen en Utrecht) was het personeelsbestand 263 mensen groot, terwijl kort voor het faillissement de arbeidsovereenkomsten van nog eens honderd mensen mondeling waren opgezegd.

 

  &nbspMet de bemiddeling in louter levensverzekeringen behaalde PensioenPlatform de laatste twee jaar een omzet van _ 8 mln en MarketingPlatform nog eens een kleine _ 4 mln. Daarvan bestond 40% uit bonusprovisies. Van de totale productie ging 80% naar Aegon. Onderaan de streep resteerden bedrijfswinsten van _ 0,8 mln (2007) en _ 0,2 mln (2008); MarketingPlatform leed jaarlijks echter verliezen van iets meer dan een half miljoen euro.

 

Pensioen Planner

Onder de naam PensioenPlanner is inmiddels een nieuw landelijk werkende intermediairorganisatie actief geworden (zie AM 11, pag. 4). Het management van de onderneming komt voort uit het in april failliet verklaarde PensioenPlatform. Het bedrijf wordt geleid door Patrick Jaspers, voormalig commercieel directeur van PensioenPlatform. Hij wordt daarbij geadviseerd door twee van de vier PensioenPlatform-aandeelhouders, namelijk Rob Wurtz en Paul Braspenning.

 

  &nbspPensioenPlanner gaat met twintig buitendienstmedewerkers van start. De inventaris van PensioenPlatform is uit de failliete boedel gekocht voor _ 15.000. Verder zijn voor _ 50.000 de callcentra (inclusief voorraad belafspraken) in Deventer en Zwolle overgenomen. PensioenPlanner voegt aan het productassortiment uitvaartpolissen en spaarrekeningen toe. Aegon behoort dit keer niet tot de verzekeraars waarmee zaken wordt gedaan.

 

door PensioenPlanner.

Reageer op dit artikel