nieuws

Banksparen verovert kwart van individuele pensioenmarkt

Archief

Fiscaal begunstigd banksparen heeft vorig jaar in de markt voor pensioensparen een aandeel van 25% veroverd, gemeten naar het aantal gesloten contracten.

 

Aan individuele oudedagsvoorzieningen zijn vorig jaar 110.000 producten verkocht, waarbij in 28.000 gevallen is gekozen voor de per 1 januari 2008 ingevoerde mogelijkheid om met fiscaal voordeel te sparen bij een bank. De overige 75% komt voor rekening van uitgestelde lijfrenteproducten, zo blijkt uit gegevens van het CBS en het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

 

  &nbspHet totaal ingelegde bedrag op bankspaarrekeningen (voor pensioenopbouw) is _ 287 mln, terwijl de uitgestelde lijfrentepolissen goed waren voor een inleg van _ 1,7 mld: banksparen heeft hier een marktaandeel veroverd van grofweg 15%.

 

  &nbspVolgens het CVS was er vorig jaar meer interesse in pensioensparen dan voorheen. Verder meent het CVS dat bankspaarproducten een ander soort klanten aantrekt, dat geen interesse heeft in een verzekering. De komst van banksparen zou daarom geen invloed hebben gehad op de productie van uitgestelde lijfrenten: "Die markt is namelijk al vanaf 2006 aan het krimpen. In 2005 bedroeg de productie van uitgestelde lijfrenten 154.000 polissen. In de jaren daarna daalde de productie tot de uiteindelijke 82.000 nieuwe polissen in 2008."

 

  &nbspDe afname in aantal polissen is vorig jaar afgezwakt tot 13%, tegen 21% in de jaren ervoor.

 

Overige spaarvormen

Hoeveel hypotheekgebonden bankspaarrekeningen er zijn gesloten, is niet te herleiden uit de beschikbare CBS-cijfers. Het ingelegde bedrag in de categorie ‘overige spaarvormen’ is vorig jaar gegroeid tot ruim _ 175 (149) mld; in 2006 was dat _ 124 mld. De spaarloontegoeden zijn gegroeid tot _ 3,5 (3,1) mld, terwijl internetsparen verder is gekrompen tot een spaartegoed van _ 55 (66) mld.

 

Reageer op dit artikel