nieuws

‘Artsen moeten het niet over whiplash hebben’

Archief

Ten overstaan van mensen met nekklachten zouden artsen niet meer de term whiplash moeten gebruiken, omdat hiervan een verkeerde invloed uitgaat. Dat betoogt Jan Buitenhuis, medisch adviseur van Univé, in zijn proefschrift waarop hij woensdag aan de universiteit in Groningen is gepromoveerd.

‘Artsen moeten het niet over whiplash hebben’

Uit zijn onderzoek is volgens Buitenhuis naar voren gekomen, dat mensen die nekpijn na een auto-ongeluk toeschrijven aan een whiplash, minder snel herstellen dan mensen die deze term niet gebruiken, onafhankelijk van de ernst van de klachten. Voor zijn onderzoek legde hij vragen voor aan verkeersslachtoffers die bij Univé een letselschadeprocedure startten. In totaal werden 1.971 personen geënquêteerd. Allen vulden drie vragenlijsten in, respectievelijk één, zes en twaalf maanden na het ongeval. Buitenhuis tekent aan dat de deelnemers wellicht ernstiger klachten hebben dan slachtoffers die geen letselschadeprocedure startten en dat de claimsituatie van invloed kan zijn. "Daarom kunnen de resultaten van dit onderzoek niet zonder meer gegeneraliseerd worden."
Het proefschrift van Buitenhuis heeft een felle reactie uitgelokt van bestuurslid Leo Geeraedts van de Whiplashstichting Nederland. Hij noemt Buitenhuis "een exponent van de groep medische adviseurs die stellen dat whiplash een uitsluitend psychogeen syndroom is".

Reageer op dit artikel