nieuws

Achmea zet streep door variabele beloningen over 2008

Archief

Achmea heeft vorige maand besloten alle variabele beloningen over 2008 te schrappen. “Daar zijn we niet mee de krant in gegaan, maar dat hebben we wel gedaan: van hoog tot laag.” Dat zegt Hans van den Brink, directeur Group Human Resources van het 22.000 medewerkers tellende Achmea, vandaag in de special Arbeidsmarkt die als bijlage bij AM 13 is gevoegd.

Achmea zet streep door variabele beloningen over 2008

Van den Brink zegt daarin geen tegenstander te zijn van variabele beloningen binnen financiële instellingen, "mits je het op en gepaste manier inzet". Dat betekent in zijn ogen onder meer dat een bonus niet meer dan 30% tot 40% van het salaris mag omvatten. Voorts koppelt Achmea bonussen naast gebruikelijke commerciële doelen aan compliance. "Directeuren moeten bepaalde stappen zetten om het bedrijf meer compliant te maken. Als ze die niet halen, dan vindt er een korting op hun variabele beloning plaats."
De personeelsman van Achmea veroordeelt bonussen van één of meer jaarsalarissen die zijn gekoppeld aan bepaalde risico's. "Dat ondermijnt het bedrijf en ondermijnt zelfs de maatschappij." Van den Brink typeert Achmea als 'sociale' werkgever en stelt dat die eigenschap een aantrekkingskracht heeft. "Toen ING werd geraakt door de kredietcrisis, zijn wij door heel veel mensen van ING benaderd. Zij wilden bij Achmea werken, omdat dat niet wordt geregeerd door de koers van het aandeel. Daar wilden ze best wat salaris voor inleveren."

Reageer op dit artikel