nieuws

Achmea komt met eigen compensatievoorstel

Archief

Stroppenpot

De pot 'schrijnende gevallen' – door Achmea omschreven als "specifieke situaties" – is relatief klein voor een partij die marktleider is. Met € 40 mln trekt het concern minder uit dan NN, SNS Reaal en ASR. Dat komt volgens woordvoerder David van Eeghen doordat minder via het intermediair is verkocht. "De stichtingen hebben daar moeite mee, maar de stroppenpot is afgezet tegen de totale tegemoetkoming gewoon goed. De kostenloading in onze portefeuille is significant lager doordat veel via internet, telefoon en bankkantoren is verkocht en weinig via het intermediair."
 
Achmea heeft inclusief Interpolis – gemeten in premievolume – bijna 22% van de markt voor beleggingsverzekeringen in handen. Over 2007 boekte het concern ruim € 1,4 mld aan premie-inkomsten uit unit-linkedpolissen.
 
OpMaat
Onder het voorstel vallen alle polissen van Avéro, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis die voor 1 januari 2008 zijn gesloten. Daarmee omvat de regeling ook de OpMaat-verzekeringen van Interpolis, die aan een Rabobank-hypotheek zijn verbonden. Daarover heeft Woekerpolis Claim al een aantal klachten neergelegd bij ombudsman Wabeke, die overigens heeft aangegeven dat het compensatievoorstel van Achmea overeenkomt met de aanbevelingen die hij vorig jaar heeft gedaan. "Voor de goede orde: ons compensatievoorstel gaat over de kosten en níet over het advies dat bij de Rabo-kantoren is gegeven. Daarover zijn inderdaad die klachten ingediend", zegt woordvoerder David van Eeghen.
 
De OpMaat-polis wordt door Rabo-kantoren nauwelijks meer verkocht: sinds vorig jaar worden vrijwel alleen nog bankspaarhypotheken gesloten. In 2007 was de verkoop van beleggingspolissen via de lokale bankkantoren al met 70% ingezakt.
 
Onvoldoende
Verliespolis en Woekerpolis Claim zijn niet tevreden met de Achmea-regeling. "Volstrekt onvoldoende", vindt de laatste, die met rechtszaken schermt. "De woekerpolisaffaire kan nu nog wel eens veel langer gaan duren dan iedereen had verwacht en gehoopt. Het optreden van Eureko is schadelijk voor de hele branche."
 
Van Eeghen geeft Woekerpolis Claim weinig kans in de rechtszaal. "Als de stichtingen naar de rechter stappen, gaan ze feitelijk hun eigen regeling aanvechten. Ons voorstel is vergelijkbaar met dat van SNS Reaal en ASR en beter dan de regeling van Delta Lloyd."
 
Hoewel partijen hebben afgesproken geen details over de onderhandelingen bekend te maken, waren volgens Van Eeghen het toezicht op de uitvoering van de regeling en de omvang van de stroppenpot de struikelblokken in de gesprekken. "Die pot is relatief groot in vergelijking met andere partijen en de AFM en De Nederlandsche Bank controleren ons. Wij vinden het niet zinvol om daar nog een extra orgaan aan toe te voegen."

Reageer op dit artikel