nieuws

Zorgverzekerden stappen niet over

Archief

Prijs bepaalt keuze

 

De mobiliteit van zorgverzekerden ligt voor het derde achtereenvolgende jaar onder de 5%. Dat blijkt uit het Consumentenpanel Gezondheidszorg van onderzoeksinstituut Nivel.

 

Opvallend is volgens het Nivel dat mensen onder de veertig jaar het meest van verzekeraar wisselen. Mensen boven de 65 jaar wisselen vrijwel niet van zorgverzekeraar, met als voornaamste reden dat zij al heel lang bij dezelfde maatschappij verzekerd zijn. Mensen boven de 65 jaar denken daarnaast vaker dat zij geen andere, betere of goedkopere verzekeraar te kunnen vinden en gaan dan ook minder vaak op zoek.

 

Niet geprikkeld

Bij verzekerden die wel van verzekeraar wisselen, is de hoogte van de premie voor zowel de basis- als de aanvullende verzekering en de dekking van de aanvullende polis doorslaggevend.

 

  &nbspDe gedachte achter de nieuwe zorgverzekeringswet was dat consumenten zowel op prijs als kwaliteit zouden kiezen. "Als mensen vooral kiezen op basis van prijs worden verzekeraars niet geprikkeld de kwaliteit te verbeteren. Als mensen namelijk in de toekomst blijven wisselen vanwege de premie en de aanvullende verzekering, zullen zorgverzekeraars vooral op de premie concurreren en niet op de kwaliteit van zorg die zij inkopen én hebben verzekeraars meer mogelijkheden om via de aanvullende verzekering op risico’s te selecteren", aldus het Nivel.

 

Reageer op dit artikel