nieuws

‘Wetsvoorstel BGFO is eigenlijk verbod op alles’

Archief

Federatie Fidin is fel gekant tegen het wetsvoorstel van Financiën om op complexe producten alle vormen van provisie, anders dan afsluit- of doorloopprovisie, te verbieden. “We vinden dit een zeer slechte ontwikkeling.” De inducementregel zou volstaan. “Daarmee kan de toezichthouder toetsen of een beloning voldoet aan het klantbelang, de dienstverlening niet tegenwerkt en transparant is.”

‘Wetsvoorstel BGFO is eigenlijk verbod op alles’

Het verbod staat nu in versie II van het Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen (BGFO). "Als het plan doorgaat, kan en mag er niets meer", concludeert Niels Mourits, directeur van de NVA en bestuurder van Fidin. "Geen incentives, geen bijeenkomsten van verzekeraars met hun intermediair, geen distributievergoedingen. Dit voornemen is eigenlijk een verbod op alles."
Fidin vindt dat er nu wel genoeg regelgeving is. "Er is een dure toezichthouder en de regelgeving begint te knellen. Wij pleiten ervoor om de regelgeving te beperken tot het noodzakelijke, zodat het intermediair vrij kan ondernemen."
Volgens de NVA-is het wel tijd voor nieuwe businessmodellen, onder meer omdat provisie als beloningsvorm onder druk staat. "Verzekeraars stellen de provisie op complexe producten ter discussie. Eigenlijk willen ze ervan af!"
 
Niels Mourits is één van de sprekers op het AM-congres 'Linksom of rechtsom, het moet anders!', dat op 26 mei wordt gehouden. Kijk voor informatie/aanmelding op www.amcongres.nl.

Reageer op dit artikel