nieuws

Uurtarief in opkomst

Archief

Consumenten krijgen in de toekomst steeds vaker de vraag voorgelegd, hoe zij voor financieel advies willen betalen. Op provisiebasis (de klassieke wijze), op basis van uurtarief of een vast tarief. Daar zal de Nederlandse consument aan moeten wennen. Nu weet hij niet beter of hij kan gratis advies inwinnen over bijvoorbeeld een hypotheek of pensioenvoorziening. Echt gratis is dat advies natuurlijk niet, zo bericht De Telegraaf.

In werkelijkheid krijgt de adviseur zijn geld in de vorm van een provisie van de hypotheekverstrekker of verzekeraar. Nu sinds 1 april adviseurs de consument moeten vertellen hoeveel provisie ze op dat product krijgen, begint er een kentering te komen. Het uurtarief is in opkomst.
Aanleiding voor alle vernieuwing is dat het inmiddels wel bewezen risico bestaat dat tussenpersonen zich bij advisering laten leiden door de afsluitprovisie die zij ontvangen en te weinig door het belang van de klant. Adviseurs zijn immers vaak gewoon verkopers die voor hun bemiddeling een vergoeding van banken, verzekeraars of geldverstrekkers krijgen. Deze instellingen hebben de provisie die zij betalen in hun tarieven ingebouwd. Zodoende krijgt de consument niet rechtstreeks een nota met de advieskosten, maar uiteindelijk betaalt hij er evengoed voor.
(De Telegraaf, pag. TA 7)
 
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Geheimzinnige witte pakken schade-experts
(De Telegraaf, pag. 1)
 
Strijd om laagste kosten nekt klant in schadezaak
(De Telegraaf, pag. 23)
 
Zoektocht naar opvolgers voor AIG-topman Liddy
(De Telegraaf, pag. 27)
 
Topman vertrekt bij verzekeraar AIG
(NRC Handelsblad, pag. 13)
 
Kosten omvallen Icesave opgelopen
(De Volskrant, pag. 15)
 
Vertrek Fortisbank verwacht
‘Utrechts hoofdkantoor komt de komende jaren vrij’
(Algemeen Dagblad, pag. 1)
 
Yarden verliest op aandelen
(Het Financieele Dagblad, pag. 5)
 
 
Op zondag in de media:
 
Provisie versus uurtarief
(De Telegraaf, pag. 18 en 19)

Reageer op dit artikel