nieuws

Toezichttaak is AFM tegengevallen

Archief

Het toezicht houden op financiële dienstverleners is de AFM zwaarder gevallen dan vooraf ingeschat. Dat zegt bestuurslid Theodor Kockelkoren in een interview met AssurantieMagazine. “De onderkant van de markt was eigenlijk veel groter dan wij dachten”, geeft hij als voornaamste verklaring voor de sterk stijgende toezichtskosten.

Toezichttaak is AFM tegengevallen

De eerste problemen ontstonden in 2006 bij het verlenen van de vergunningen, omdat veel bemiddelaars incomplete informatie leverden. Verder maakten de AFM en de brancheorganisaties te conservatieve veronderstellingen. "Onze inschatting was ooit dat circa 15% van de markt tot de slechte adviseurs zou behoren, maar inmiddels blijkt het eerder om 25% te gaan. Dat scheelt nogal in de kosten."
Hoewel die kosten veel tussenpersonen een doorn in het oog zijn, is Kockelkoren van mening dat op de AFM-nota nog steeds een beperkt bedrag staat, afgezet tegen de verdiensten van een gemiddeld intermediairbedrijf. "De beste manier om de kosten naar beneden te krijgen, is trouwens verbetering van de effectiviteit van het toezicht en betere maatregelen door de branche om de dienstverlening op een hoger niveau te brengen. Simpel gezegd: als wij ons inspannen en de brancheorganisaties ook, dan komen wij gezamenlijk een heel eind."
 
Kockelkoren is één van de sprekers op het AM-congres 'Linksom of rechtsom, het moet anders!', dat op 26 mei wordt gehouden. Kijk voor meer informatie/aanmelding op www.amcongres.nl.
Lees het volledige interview in AM hier.

Reageer op dit artikel