nieuws

Sallandse hypotheekadviseur ontkent betrokkenheid fraude

Archief

Sake Tiemersma, eigenaar van het tien medewerkers tellende Tiemersma Assurantiën in Nijverdal, zegt niets te weten van eventuele hypotheekfraude waar hij bij betrokken zou zijn.

 

Advocatenkantoor Bartels beschuldigt Tiemersma openlijk van het aansmeren van veel te hoge hypotheken en het doorsluizen van de overwaarde naar beleggingsfonds Foreclosure.

 

Toen dat fonds de maandelijkse rentebetalingen stopte, startte Bartels een onderzoek en ontstond het vermoeden dat bovengenoemde constructie was toegepast. "Tiemersma en Foreclosure werkten samen", aldus Esther Brugman, juriste van het advocatenkantoor. Niet alleen huisden beide bedrijven in hetzelfde pand, Tiemersma zou een van de aandeelhouders van het fonds zijn.

 

  &nbspTiemersma ontkent zelf de relatie met het beleggingsfonds. "We hebben tijdelijk in een pand gezeten, omdat ik het bedrijf wilde bekijken voor een eventuele overname", zegt hij. Tiemersma erkent wel taxaties te hebben laten verrichten door taxateur Klaas Salomons, naar wie Bank of Scotland een onderzoek doet vanwege te hoge taxaties. "Daarop heb ik de banden met die taxateur direct verbroken. Het klopt helaas dat Tiemersma Assurantiën op die manier medewerking heeft verleend aan verstrekking van te hoge hypotheken. Maar ik kom hooguit op twee of drie gevallen en zeker geen tweehonderd."

 

5punt20

Bank of Scotland werkt voor taxaties samen met taxatiebedrijf 5punt20. "Wij kenden Salomons niet, maar Tiemersma wilde zijn taxaties per se door hem uitgevoerd hebben", zegt directeur Bas Rentmeester. "Wij hebben toen die taxateur de software verleend zodat hij zijn taxaties bij Bank of Scotland kon indienen. Salomons is echter op geen enkele manier aan ons verbonden."

 

  &nbspBank of Scotland heeft het onderzoek naar de hoge taxaties samen met 5punt20 uitgevoerd. Rentmeester stelt dat er 42 taxaties zijn onderzocht, waarvan er dertig te hoog waren.

 

Reageer op dit artikel