nieuws

Professor Herschberg waarschuwt verzekeraars voor computerfraude

Archief

"Verzekeraars, hoe durven jullie nog verzekeringen te accepteren tegen het risico van computerfraude!? Zelfs in elk behoorlijk computersysteem zitten namelijk al vele ‘lekken’, de beveiliging bij bedrijven tegen inbraak in het computersysteem is buitengewoon slecht en het is bijzonder moeilijk om na een ‘kraak’ het bewijs te leveren dat er gefraudeerd is, omdat krakers van computersystemen nagenoeg geen sporen achterlaten."

 

Dat waren stevige woorden van professor Israel Herschberg, hoogleraar informatica, tijdens een paneldiscussie bij de Rotterdamse assurantieclub VPV in mei 1984. Hij zei veertig voorbeelden van computerkraken te kunnen noemen die op eenvoudige wijze door zijn studenten waren verricht.

 

Moreel risico

De ledenvergadering van de Vereniging voor Verzekeringswetenschap stond in het teken van ‘Fraude en verzekering’. Het was advocaat mr. H.M. Voetelink die met de suggestie kwam om de tussenpersoon financieel te betrekken bij het schadeverloop in zijn portefeuille, althans voor wat betreft schades met een onopgehelderde oorzaak. Indien deze schadelast beneden een vooraf bepaald peil blijft, zou de betrokken tussenpersoon een bonusprovisie moeten ontvangen.

 

Hij vond het provisiesysteem met daarin een eventuele omzetbonus niet bevorderlijk "voor de inschatting van economisch en moreel risico".

 

  &nbspVoetelink stelde overigens voorop, dat verzekeraars met uitgebreidere aanvraagformulieren zouden moeten gaan werken. "Alles wat de verzekeraar weten wil, moet hij vragen en hij moet het gedetailleerd vragen. Onduidelijkheden zullen, gezien de huidige rechtsontwikkeling, in steeds sterkere mate ten gunste van de verzekerde worden uitgelegd", zei Voetelink in mei 1984.

 

Legal & General van start

Zelfs tv-presentator Koos Postema was ingehuurd om de lancering van Legal & General (op 14 mei 1984) kracht bij te zetten. Het ging feitelijk om het omdopen van

 

Unilife. De wettelijke procedure bij zo’n overdracht was scherp bewaakt. "Een ambtenaar van de Verzekeringskamer heeft zich er ten kantore van Legal & General Nederland via steekproeven persoonlijk van overtuigd dat de voorgeschreven brief is verzonden naar elke verzekeringnemer."

 

  &nbspVerder werd over de persconferentie in AM vermeld, dat in de Overleggroep Levensverzekering was afgesproken dat alleen de Zwolsche Algemeene en Unilife (dus nu Legal) niet-rokerstarieven zouden mogen voeren. Dit wel onder de voorwaarde dat beide maatschappijen zich niet nadrukkelijk als niet-rokersmaatschappij mogen presenteren. Directeur Bob van den Berg: "Niettemin zullen we op gepaste wijze binnen de smalle marges van de afspraak de aandacht van de consument vestigen op onze voordelige niet-rokerstarieven."

 

Reageer op dit artikel