nieuws

Kredietcrisis schrikt huizenkopers af

Archief

Van het kwart miljoen huishoudens dat zich vorig jaar oriënteerde op een hypotheek voor een nieuwe woning, heeft minder dan de helft (117.000) een offerte aangevraagd. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder 1.356 huishoudens die zich in 2008 op het sluiten van een hypotheek oriënteerden.

Kredietcrisis schrikt huizenkopers af

Als reden waarom men nog niet daadwerkelijk een hypotheek heeft gesloten, geeft 42% aan nog bezig te zijn met zoeken of beslissen; 25% wijt het aan de huidige situatie op de woningmarkt en 15% zegt dat de huidige woning nog niet is verkocht. Voor 11% ligt de beoogde woning boven budget, terwijl 8% zegt dat de hypotheekverstrekker het bedrag niet wilde verstrekken of dat men zelf de kosten van de hypotheek te hoog vindt. Voor 76.000 zoekende Nederlanders bleek de beoogde woning niet meer binnen bereik, omdat door de kredietcrisis het bedrag dat als hypotheek wordt verstrekt te veel omlaag is gegaan. Ongeveer 28.000 huishoudens die in 2008 een huis kochten, hadden de koop van hun nieuwe woning achteraf gezien liever uitgesteld. Vanwege de kredietcrisis waren ze de huidige hypotheek liever niet aangegaan.

Reageer op dit artikel