nieuws

Eén op de drie NBVA-kantoren werkt met abonnement of fee

Archief

Acceptatie door klant valt mee

 

Een derde van de assurantiekantoren die lid zijn van de NBVA ontvangt (een deel van) zijn inkomsten direct van klanten in de vorm van abonnementsbijdragen of nota’s. Van de rest denkt de helft daar binnen twee jaar mee te gaan werken.

 

Dat stelt de NBVA na een onderzoek waaraan 274 leden (zo’n 30% van het ledenbestand) hebben deelgenomen. De assurantiekantoren vinden de acceptatie van fee-beloning door particuliere klanten verrassend groot. Bij 70% is dat geen probleem: 41% accepteert het ‘goed’ en 29% ‘redelijk’. Slechts 10% geeft aan dat klanten het ‘slecht’ accepteren en 16% vindt de aanvaarding van rekeningen van de verzekeringsadviseur ‘matig’. Bij zakelijke klanten is de weerstand tegen nota’s kleiner: 2% ‘slecht’ en 8% ‘matig’.

 

  &nbspKantoren die nog niet met andere beloningsvormen dan provisie werken, zijn veelal van mening dat de consument tevreden is met de huidige situatie. "Particuliere klanten hebben daar geen behoefte aan", is de meest genoemde reden. Toch denkt de helft van deze kantoren die alleen provisie als beloningsvorm kennen, binnen twee jaar met abonnementen en/of fees te gaan werken.

 

Hypotheken

  &nbspVan alle NBVA-kantoren verwacht maar 5% volgend jaar voor hypotheken nog volledig op provisiebasis te werken. De helft denkt in 2010 al meer dan 60% van de hypotheekinkomsten uit fees te halen. Driekwart houdt het op meer dan 30% uit fees.

 

  &nbspOok bij schadeverzekeringen worden alternatieve beloningsvormen verwacht. Bij particuliere schadepolissen denkt 30% van de NBVA-kantoren in 2010 niet meer volledig op provisiebasis te werken. Abonnementen zijn hier een beter alternatief dan fee-beloningen, denken de kantoren. Gemiddeld zouden de inkomsten op de particuliere schademarkt in 2010 voor 6% uit abonnementen komen en 3% uit nota’s. De intermediairbedrijven denken dat 91% dan nog provisie is. In de bedrijvenmarkt wordt abonnementen een omzetaandeel van 11% toegedicht, tegen 9% fees en 80% provisie.

 

  &nbspBij hypotheken en pensioenen zijn de verwachtingen rond abonnementen marginaal: slechts 2% tot 3% van de inkomsten zou in 2010 hieruit bestaan. Aan declaraties wordt met 40% tot 50% veel meer gewicht toegekend.

 

Reageer op dit artikel