nieuws

Direct Wonen blijft op zoek naar overname

Archief

Na afslanking klaar voor groei

 

De groeiambities van Direct Wonen hebben niet geleden onder de moeilijke marktomstandigheden. De tak financiële dienstverlening is nog steeds in voor verdere uitbreiding middels acquisitie: "We hebben genoeg geld achter de hand."

 

Ihab el Sayed: ‘Je moet het intermediair de tijd geven om zich aan de veranderingen aan te passen.’

 

Het bedrijf leek een zeer serieuze kandidaat voor de overname van Delta Lloyd-dochter Lancyr, die uiteindelijk naar FDC ging. Hoe serieus, wil bestuurslid Ihab el Sayed niet kwijt. "Laten we zeggen dat we uiteindelijk hebben geconcludeerd dat Lancyr niet in onze strategie paste. Wij bestrijken de markt al goed met ons huidige distributiemodel."

 

  &nbspVolgens El Sayed werkt Direct Wonen wel actief aan groei in de kernactiviteiten. "We hebben genoeg geld achter de hand en het lijkt erop dat in de huidige marktomstandigheden wat reëlere prijzen betaald kunnen worden. Groei door overnames sluit ik dus zeker niet uit; ook kijken we nadrukkelijk naar samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van serviceproviding."

 

Woekerpolissen

De kredietcrisis heeft Direct Wonen als totale groep volgens El Sayed minder geraakt. "Natuurlijk merken we op bepaalde vlakken de teruggang, zoals op de hypotheekmarkt. Maar in het verleden hebben wij ons bij Acadium Bastion vooral gefocust op sparen en garanties. Dat heeft ons een hoop positieve respons opgeleverd, waar we nu ons voordeel mee proberen te doen. Bij ons zul je geen woekerpolissen tegenkomen."

 

Cijfers

De omzet van Direct Wonen is vorig jaar gedaald tot _ 29,9 (43,6) mln. Het bedrijfsresultaat dook in de min: _ -3,3 (+14,9) mln. Zonder buitengewone baten en lasten is de omzet uitgekomen op _ 31,0 (41,2) mln, vooral doordat de verkoop van nieuwbouwwoningen instortte: _ 1,1 (18,7) mln. Direct Wonen stapt in het huidige klimaat voorlopig niet in nieuwbouwprojecten. "We hebben op dat vlak ook bewust geen posities ingenomen."

 

  &nbspHet negatieve resultaat is veroorzaakt door eenmalige kosten en afschrijvingen voor de interne reorganisatie die vorig jaar is doorgevoerd. Daarbij zijn onder meer de consumptief krediet- en de hypotheekactiviteiten gebundeld. Die kosten bedroegen in totaal _ 7,1 mln; zonder deze effecten zou een positief resultaat van _ 3,8 mln zijn geboekt. Door de reorganisatie is het personeelsbestand met ruim een kwart ingekrompen tot 266 (360) fte.

 

Financiële diensten

De financiëledienstentak van Direct Wonen heeft de omzet vorig jaar met 12% vergroot tot _ 14,9 (13,3) mln. Het resultaat pakte negatief uit: na een operationele winst van _ 4,5 mln in 2007 volgt nu een verlies van _ 1,4 mln, veroorzaakt door reorganisatiekosten. Exclusief buitengewone baten en lasten was er sprake van een stijging van het resultaat. Het stoppen van de activiteiten onder het Direct Hypotheken-label en de interne reorganisatie hadden een drukkend effect van _ 2,6 mln op het resultaat.

 

  &nbspDe backofficeactiviteiten van Geldshop.nl en Geldlenen.nl zijn gebundeld en op hypotheekgebied zijn de administraties geïntegreerd in de Rotterdamse vestiging. "We hebben vorig jaar al een efficiencyslag doorlopen, waarbij het personeelsbestand is verkleind. Dat is vooral gebeurd door natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Overigens is een aantal medewerkers doorgestroomd naar FlexGarant, waar we duidelijk groeien."

 

  &nbspEl Sayed zegt dat het eerste kwartaal vooral een succes is geweest voor de verkoop van goudenhanddrukverzekeringen, een segment waar het in 2006 overgenomen Acadium Bastion traditioneel sterk in is. "We hebben de productie in de eerste drie maanden met 35% vergroot."

 

Provisieregeling

Met FlexGarant en Financium is Direct Wonen in het bezit van twee serviceproviders. Financium (1.200 aangesloten intermediairs) biedt van alle serviceproviders de beste provisieregeling aan het intermediair, zo claimt El Sayed. "Dat claim ik niet, dat is gewoon zo", zegt hij stellig. "Wij betalen alle provisie door en vragen per dossier _ 450. Wij hebben bewust gekozen voor laagdrempeligheid en het bieden van de hoogste beloning. Daarnaast is belangrijk dat je goede producten biedt. Er ontstaat namelijk een steeds groter gat tussen verzekeraars en kleine tussenpersonen."

 

  &nbspLast van het afschaffen van bonusprovisies heeft Direct Wonen niet: "Wij hebben richting aanbieders altijd gefocust op de kwaliteit van het proces en hebben niet geteerd op volumebonussen. Met Acadium Bastion en FlexGarant hadden we al een goede naam bij de aanbieders en mede daardoor hebben we de hoogste categorie beloning kunnen bedingen."

 

  &nbspExtra toeters en bellen bieden de serviceproviders van Direct Wonen verder niet. "Er is wel een online vergelijkingsprogramma beschikbaar, maar verder hebben we bijvoorbeeld een beperkte buitendienst. Wij willen vooral laagdrempelig zijn: als een kantoor zijn aanvragen nog steeds via de fax wil indienen, dan kan dat. Je moet het intermediair ook de tijd geven om zich aan de veranderingen in de markt en de regelgeving aan te passen."

 

voor laagdrempeligheid en het bieden van de hoogste beloning."

Reageer op dit artikel