nieuws

Vrije assurantiebemiddeling geen optie voor het kabinet

Archief

De suggestie van een ambtenarenwerkgroep om bemiddeling in verzekeringen toe te staan zónder inschrijving in een SER-register werd in april 1984 door het kabinet afgewezen. In zijn brief aan de Tweede Kamer meldde Gijs van Aardenne, toenmalig minister van Economische Zaken, dat er veel bezwaren waren ingebracht tegen het voorgestelde schrappen van het wettelijk verbod. Een dergelijke schrapping zou een ingrijpende wijziging inhouden van een sinds 1952 bestaande "en allerwege geaccepteerde situatie", zo overwoog de regering.

 

  &nbspWel was het kabinet er voorstander van om het aantal SER-registers terug te brengen van de toenmalige vier (A, B, C en D) naar één.

 

Discussieavonden

Anno 1984 trokken discussieavonden van de grotere assurantieclubs zonder veel moeite meer dan honderd bezoekers. Dat gold bijvoorbeeld eind maart dat jaar voor de Rotterdamse assurantieclub VPV. Die hield een paneldiscussie over de destijds nog vrij nieuwe aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders en commissarissen. Er waren tot dan toe in ons land pas enkele honderden van dit soort polissen gesloten. Hoewel er ook al diverse claims waren ingediend, hadden de betrokken verzekeraars nog geen schadebetalingen gedaan.

 

  &nbspDe animo voor deze discussieavond in het Rotterdamse Hilton Hotel: vierhonderd belangstellenden.

 

Verzekeringstopambtenaar

Ene John Pennink werd in mei 1984 benoemd tot hoofd van de afdeling Verzekeringswezen van het ministerie van Financiën. Hij zou daar in 1987, na vijftien jaar overheidsdienst, vertrekken om directeur te worden bij levensverzekeraar Vita (later Zurich). Van 1996 tot zomer 1999 was Pennink directeur van de NVA. Hij vestigde zich vervolgens als interim-manager en werd in 2002 directeur van de Stichting Keurmerk Hypotheekbemiddeling. In april 2006 volgde zijn aanstelling tot directeur van de Stichting Financiële Dienstverlening (STFD). Sinds hij het stokje per 1 januari van dit jaar overdroeg aan Ellen von Koczian, is hij nog als adviseur aan de STFD verbonden.

 

Financieringsadvertenties

In april 1984 kon AM ook melden dat het aantal klachten over financieringsadvertenties in het voorgaande jaar sterk waren teruggelopen. In haar jaarverslag meldde de Vereniging van Financieringsondernemingen, dat er in 1983 bij de Reclame Code Commissie slechts vier klachten over advertenties voor consumptief krediet waren ingediend. In1982 waren dat er niet minder dan 73 geweest.

 

  &nbspDe zes grote natura-uitvaartverzekeraars richtten hun eigen toezichthouder op, omdat invoering van overheidstoezicht op deze sector voorlopig van de baan leek.

 

Reageer op dit artikel