nieuws

Tweede Kamer: spoeddebat over tophypotheek

Archief

De Tweede Kamer houdt donderdagmiddag een spoeddebat over het voornemen van de AFM om zogeheten tophypotheken te verbieden . Hiermee speelt het parlement in op de grote onrust die in tal van branches is ontstaan naar aanleiding van uitlatingen van AFM-topman Hans Hoogervorst dinsdagochtend.

Tweede Kamer: spoeddebat over tophypotheek

De AFM wil de regels voor hypotheekverstrekking aanscherpen om te voorkomen dat consumenten in de problemen komen vanwege te hoge hypotheeklasten en het risico lopen op te hoge restschulden bij de (gedwongen) verkoop van de woning. De regels zullen onder meer worden aangescherpt met betrekking tot de inkomensnorm en de tophypotheek.
De AFM zal in mei duidelijk maken hoe deze aanscherping vorm zal krijgen binnen de bestaande wettelijke kaders. "Alle betrokken partijen zullen, zoals gebruikelijk bij beleidswijzigingen, in een consultatie van deze regels de mogelijkheid krijgen om hierop te reageren. De aanscherping van de regels krijgt vorm in nauw overleg met het ministerie van Financiën en de sector."
De Organisatie van Financiële Dienstverleners (OVFD) heeft inmiddels laten weten "verbijsterd" te zijn door de voorstellen en pleit voor een integrale oplossing, zoals een combinatie met afschaffing van de overdrachtsbelasting.

Reageer op dit artikel