nieuws

Talloze diploma’s verliezen waarde voor bedrijfstak

Archief

Honderdduizenden diploma’s in de assurantiebranche dreigen eind dit jaar waardeloos te worden. Als voor de Kerst niet wordt voldaan aan permanente educatie-eisen, zijn gediplomeerden hun officiële bewijs van vakbekwaamheid kwijt. Beroep doen op een vrijstelling is dan niet meer mogelijk.

Talloze diploma’s verliezen waarde voor bedrijfstak

Die dreiging treft niet alleen de 200.000 mensen die nu in de financiële dienstverlening werkzaam zijn, maar ook alle potentiële herintreders. "Er zijn ongetwijfeld enkele tienduizenden mensen die op dit moment niet in de financiële dienstverlening werken, maar een terugkeer niet uitsluiten. Daarbij zitten veel vrouwen die tijdelijk gestopt zijn met werken", zegt onderwijsspecialist Dik van Velzen van opleidingsinstituut Nibe-SVV.
Daarnaast zijn er volgens hem veel mensen die vrijstellingen ontlenen aan mbo- of hbo-opleidingen, maar in een andere bedrijfstak terecht zijn gekomen. "Als zij over een jaar of twee willen terugkomen in onze bedrijfstak, zullen ze merken dat de diploma's die ze ooit, soms met veel moeite, hebben behaald, niet meer geldig zijn." Hij voorziet problemen voor de bedrijfstak. "Een vrij omvangrijke vijver aan potentieel toekomstig personeel gaat verloren."
Verlies aan geldigheid van diploma's treft niet alleen feitelijk leidinggevenden van bedrijven (met minder dan vijftig werknemers). Ook medewerkers die in de dagelijkse praktijk klantcontacten onderhouden, moeten hun vakbekwaamheid kunnen aantonen. Een officieel diploma is daarvoor de meest geëigende weg.

Reageer op dit artikel